Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja, ezért szerda estig többnyire napos, száraz, eseménytelen idő várható. A hűvös hajnalok után gyorsan melegszik majd a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek ma már kevéssel 20 fok felett alakulnak.

Szerdán egy közeledő hidegfront előterében még felerősödik felettünk a déli áramlás, ennek hatására átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákra helyenként 25 fok fölé is melegedhet a levegő. Az időszak elején még napos idő várható, majd a délutáni órákban már megnövekedhet a felhőzet, de csak kevés helyen alakulhat ki zápor.

Csütörtökre megérkezik fölénk a hidegfront, erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan valószínű eső, zápor, zivatar. A front mögött hűvösebb levegő árasztja el térségünket, ismét visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A késő esti órákra 14-16 fok közé hűl a levegő.

Szerda: eleinte napos idő várható, majd a késő délutáni óráktól már megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki futó zápor. A változó irányú szél élénk, időnként erős lehet. A reggeli órák hőmérséklete általában 7-9 fok között alakul, de néhol kevéssel 5 fok alá is hűlhet a levegő. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő néhol. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő, de a napos tájakon ennél kissé melegebb is lehet.

Távolabbi kilátások: a hét második felében változékony, őszies idő köszönt be. A gyakran erősen felhős égből többfelé és több alkalommal kell számítani kisebb esőkre, záporokra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, ősz, zivatar, nyár, zápor, időjárás