Az esti órákban érkezett hidegfront mögött, a magasban néhány fokkal hűvösebb levegő érkezett, ám ebből talajszinten nem sokat érezhetünk majd. Kissé felfrissül a levegő, a délutáni órákban 27-29 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. A napos időszakok mellett időnként megnövekedhet a felhőzet és néhol futó zápor is előfordulhat.

Szerdán egy érkező frontrendszer előterében ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel meleg levegő érkezik fölénk. Napközben többnyire napos idő várható 28-31 fok közötti maximum hőmérsékletekkel.

Csütörtöktől jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat. A front várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így az azt követő napok időjárását is meghatározhatja majd. Napközben eleinte még lehet napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé lehet zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az északnyugatira forduló szél megerősödik és ezzel hűvösebb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul, a magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek. Késő estére 19-24 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: a napos időszakok mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még lehet napsütés, majd napközben erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hűvösebb, változékony periódus után, a jövő hét elejétől újabb erőteljes felmelegedés kezdődhet, amely meghatározhatja majd állami ünnepünk időjárását is.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, szalinay, időjárás