A Csodakertész Barna Faiskola gyümölcstermői között van, amelyik a kemény, tömődött talajon is remekül megél, más fajták inkább a laza szerkezetű talajban érzik jól magukat. Annak érdekében, hogy mindenki a kiválaszthassa a megfelelő fát és alanyt, összegyűjtöttük, melyik milyen jellegű talaj esetén terem a legjobban.

Ezek a gyümölcstermő fajok jöhetnek szóba, ha kötött a talaj

Kötött, nedves talajokon sokkal szebben fejlődnek a meggy- és cseresznyefajták, amennyiben vadcseresznyére vannak oltva. A meggyről tudni kell, hogy remek az alkalmazkodóképessége.

A kajszibarackok és szilvák esetében a mirabolán vagy potyóka szilvát szokták alanyként használni. A meggyhez hasonlóan a nem túlságosan levegős, nyirkos talajokon érzi jól magát.

Szilva ültetésében csak ott érdemes gondolkodni, ahol kellő mennyiségű csapadék szokott hullani, máskülönben intenzíven öntözni kell a fát, mivel nyirkos környezetet igényel. A szilva nagyon nehezen tűri a szárazságot, ilyen körülmények között rengeteg betegség megtámadhatja.

Az őszibarack is tűri ezt a talajtípust, de csak egy fontos megkötéssel. A jó terméshez vadőszibarack vagy GF alanyra van szüksége.

A körte és az alma is terem kötött talajon

A körte alanyául érdemes a vadkörtét választani, mivel az kevésbé igényes, mint a birsalany. Rendkívül nagy vízigénnyel rendelkezik a körte, így célszerű rendszeresen öntözni. Ha meszes, rossz minőségű talajban kénytelen sínylődni egy körtefa, akkor számolni kell azzal, hogy nagyon apró terméseket fog hozni.

Az almafák a páradús, nyirkos közeget kedvelik, csakúgy, mint a körtefák. Ha nagy a szárazság, akkor aprók lesznek az almák, ráadásul számos betegségre is fogékonnyá válik a fa. Ha lazább talajon szeretnénk almafát ültetni, akkor érdemes vadalmát választani.

Mi a helyzet, ha lazább a talaj és nem nyirkos a közeg?

A meggy és a cseresznye kedvelői számára jó hír, hogy ezek a gyümölcsfák ilyen esetben is szóba jöhetnek. Ha a talaj lazább és a nedvessége sem garantálható, akkor a sajmeggy alanyra oltott cseresznye vagy meggy lehet a jó választás.

Fény- és melegigényes fajnak számít a kajszi, amelyet éppen ezért napos helyre érdemes ültetni. A szárazságot ellenben remekül tűri, főként, ha vadkajszi alanyon van. Ha tudjuk öntözni, akkor gazdag termésre számíthatunk. Lúgos, meszes talajon kifejezetten jól fejlődik.

A száraz, meszes domboldalakon nagyszerű termést hozhat az őszibarack keserűmandula és mandulabarack alanyon. Jó, ha a lejtő déli tájolású és szélvédett. Az őszibarack ugyanis sok fényt és hőt igényel.

A mandulák csak a laza, kövecses talajon teremnek jól. Nekik is sok napfényre van szükségük.

Címkék: faiskola, csodakertesz, barack, talaj, kajszi, meggy, csemete, cseresznye, alma, gyümölcs, reklám