Címét megvédve huszadik alkalommal lett magyar bajnok a Kaposvár férfi röplabdacsapata, miután az Extraliga döntőjének negyedik, pénteki mérkőzésén harmadszor is legyőzte a MÁV Előrét, lezárva ezzel a párharcot. A korábban a Magyar Kupában is aranyérmes somogyiak 28. - sorozatban negyedik - fináléjukat vívták az élvonalban, s 15. alkalommal dupláztak hazai porondon.

A kaposváriak a mostani idényben mindössze háromszor kaptak ki magyar csapattól: egyszer a Kecskeméttől idegenben az alapszakaszban, míg a mostani ellenféllel szemben a kupában és a döntő harmadik meccsén is hazai környezetben maradtak alul.

A vesztes székesfehérváriak történetük második döntőjét vívták, s akárcsak tavaly, idén is ezüstérmet szereztek.

fotó: MTI/Vasvári Tamás
fotó: MTI/Vasvári Tamás

A párharc első két mérkőzését 3-1-re nyerték a somogyiak, akik hétfőn hazai pályán már 2-0-ra vezettek, a harmadik szettben pedig 23-23-ra álltak, de végül kikaptak, így ismét el kellett utazniuk Székesfehérvárra.

A VOK Csarnok gyakorlatilag teljesen megtelt a kezdésre, még a karzaton is álltak a nézők, akik az első szett elején azt láthatták, hogy a kedvenceik szája íze szerint zajlanak az események. A Kaposvár aztán Hubicska Patrik jó megoldásaival lendületbe jött, átvette az irányítást, és a sok hazai ki nem kényszerített hibát is kihasználva megszerezte a vezetést.

A második felvonás váltott pontszerzéssel kezdődött, de amikor a somogyiaknál a korábbi válogatott Baróti Árpád két ásszal jelentkezett - miközben a labdamenetek között mutogattak egymásnak a hálón keresztül a hazai csapatkapitány Redjo Kocival -, három ponttal elhúztak a vendégek. A hajrához közeledve ismét sok volt a hiba a fehérvári térfélen, így a Kaposvár, akárcsak négy nappal korábban, újra egy szettre került a bajnoki címtől.

A harmadik etapot a címvédő játékosai kezdték sok ki nem kényszerített hibával, de Baróti "egyszemélyes hadseregként" nem hagyta, hogy együttese leszakadjon: a feladóátló csapata első 16 pontjából kilencet (!) vállalt magára ebben a szettben. A MÁV Előre sorozatban öt szerzett ponttal ismét a maga javára fordította az állást, s pontosabb játékának és Koci támadásainak köszönhetően az előnyéből - úgy, hogy ismét volt 23-23 is az állás - a szépítéshez minimálisan szükséges két pontot megőrzött.

A negyedik szett első labdamenetei között a sok videós ellenőrzés miatt rendkívül sokat állt a játék, ez pedig inkább a kaposváriak lendületét törte meg, és a mérkőzés képe egyre inkább emlékeztetett a hétfőn látottakra: a hazaiak egyre lelkesebben, a vendégek pedig egyre bizonytalanabbul röplabdáztak. Koci tarthatatlan volt, a székesfehérváriak pedig ismét döntő szettre mentették a találkozót.

A rövidített játékrészben a vendégek szinte minden támadást Barótira szerveztek, aki nem is hibázott, a tizedik labdamenetben ugyanakkor komoly riadalmat okozott, hogy a somogyiak kezdőfeladója, Magyar Bálint Boa Szabolcs lábára érkezett egy blokk után, és a bokáját fájlalta. A 45-szörös válogatott játékos néhány perces ápolás után tudta folytatni a mérkőzést, együttese pedig a térfélcserénél hárommal vezetett. Az utolsó periódusban már nem tudott újítani a hazai csapat, így 139 perces küzdelem után a kaposváriak címvédést ünnepelhettek, a győztes csapat több játékosa is örömkönnyeket hullajtott.

A találkozó legeredményesebb játékosa a 31 pontos Koci volt, a túloldalon Baróti 28 pontot szerzett.

"Nem így terveztük a döntőt, szerettük volna hétfőn otthon lezárni, de örülök, hogy ma sikerült. Ugyanaz történt, mint az előző meccsen, a remek kezdés után a harmadik szettben ugyanazokat a hibákat követtük el, de most meg tudtuk emészteni, hogy a MÁV Előre visszajött a meccsbe" - értékelt a lefújás után Magyar Bálint az M4 Sport kamerája előtt.

A feladó elmondta, a végén az idegek harcát most ők bírták jobban, az ötödik szettet jól kezdték, ennek, illetve Barótinak volt köszönhető, hogy megnyerték a találkozót.

Extraliga, döntő, 4. mérkőzés:

MÁV Előre Foxconn-Fino Kaposvár 2-3 (-23, -20, 24, 16, -11)

A legeredményesebb játékosok: Koci 31, Boa 15, Eke 11, illetve Baróti 28, Hubicska 16

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcot 3-1-re a Kaposvár nyerte.

Címkék: máv előre, extraliga, fino kaposvár, röplabda, sport