A MesterDent Fogászati Rendelő mikroszkópos kezelés, implantológia, általános fogászat, szájsebészet, fogpótlás és esztétikai fogászat terén is fogadja a pácienseket. A szakemberek a legkorszerűbb munkakörnyezetben végzik a munkájukat. A diagnosztikában olyan gépek is segítséget nyújtanak, mint a kis röntgen vagy a fogászati CBCT.

Mit csinál a dentálhigiénikus?

A dentálhigiénikus nem csupán asszisztál a fogorvos mellett, hanem önálló fogászati tevékenységeket is végez fogorvosi felügyelet mellett. A legfontosabb feladata kétségkívül a prevenció, vagyis a helyes szájápolási szokások kialakítása, a szájüregi egészség megőrzése, valamint annak visszaállítása.

Érdemes tudni, hogy a fogorvoslás egy összetett csapatmunka, melynek során a különféle szakterületeken dolgozó dentálhigiénikusok és fogorvosok összedolgoznak egymás munkáját segítve, annak érdekében, hogy a végeredmény esztétikailag és funkcionálisan is kifogástalan legyen.

A dentálhigiénikus és az oktatás

A szép fogsor egyik titka, hogy időben elkezdjük a fogsor ápolását, vagyis már kisgyermekkorban kellő figyelmet fordítsunk erre. Játékos módszerekkel már egészen kiskorban rávehetők a picik a helyes technika elsajátítására és alkalmazására. Ez elengedhetetlen a gyulladásmentes íny és a szép fogsor érdekében. 

Felnőttkorban személyre szabott szájhigiéniás tanácsadásra kerül sor. Például a szakember segíthet annak eldöntésében, hogy elektromos vagy kézi fogkefét érdemes választani, valamint fogköztisztító vagy fogselyem alkalmazása kapcsán is tanácsot ad.

A dentálhigiénikus feladatai

A dentálhigiénikus feladatai két nagy részre oszthatók. Egyrészt a fentebb említett tanácsadói, oktatói munkából áll, másrészt gyakorlati feladatokat is végez, mint például fogfehérítés, plakkfestés, polírozás, fogkő-eltávolítás, barázdazárás, ideiglenes pótlások készítése és rögzítése, fluoridálás, valamint a fogszabályozó készülék tisztítása.

Természetesen a gyakorlati tevékenységek során is folyamatosan felvilágosítást ad a szakember. Például elmagyarázza a kivehető fogpótlással rendelkező pácienseknek, hogy mi a helyes tisztítás menete, illetve megmutatja, hogyan kell megfelelően ki-, illetve behelyezni a pótlást. A szájüreg egészsége szorosan hozzátartozik az általános egészségi állapothoz, így nagyon fontos törődni vele. A rendszeres fogászati ellenőrzéseket nagyon sokan elhanyagolják, holott a dentálhigiénikus ennek fontosságára is felhívja a figyelmet.

Címkék: mesterdent, reklám