A költő és hadvezér Zrínyi Miklós földből, vesszőfonatból és fából épített várat 1661-ben Belezna és a Somogy megyei Őrtilos között lévő Szentmihályhegynél. A törökök 1664. június 8-án ostrom alá vették az erődítményt és el is foglalták azt, majd nem sokkal később felrobbantották. A vár kutatása 2006-ban kezdődött meg, s az elmúlt években kibővült a munka a vélelmezett jugoszláv fenyegetettség miatt az ötvenes években Belezna térségében épült bunkerrendszer feltárásával. A kutatásokat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve a Zala és a Somogy megyei múzeumok igazgatóságainak szakemberei végzik  mint kiderült, idén is.

zrinyivar 1


- A tervek szerint júliusban mindkét helyen folytatódnak a munkálatok - erősítette meg  az infromációt Dr. Padányi József ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem megbízott rektora. Tavaly már kitakarítottak egy csőszelvényt a bunkerrendszerből, reményeik szerint most újabba kezdhetünk. Hosszú távú célunk egy hadtörténeti tanösvény kialakítása Beleznától Őrtilosig.

zrinyivar 2


Dr. Költő László somogyi régész azt mondja: idén valamivel kevesebb pénz jut az ásatásra. A zalai kollégákkal azonban így is nekifutnak. Szeretnék a kutat tovább mélyíteni, amelyben reményeik szerint megtalálhatják az egykori védők maradványait is. És feltárni a várhoz kapcsolódó barakkrendszert.

Zrínyi Miklós


A régész azt mondja: a minisztériumtól nyert pályázati pénzhez, Őrtilos és Belezna települések is adnak segítséget. Összesen 1.6 millió forintból kell majd gazdálkodniuk.

Nézzék meg az egykori vár makettjét!

 

 

A vár feltárásáról készült korábbi anyagunkat itt olvashatják!

Címkék: vár, régészek, feltárás, munkák, zrínyi, kultúra