A nemzetvédelmi egyetem egy Eszterházy hagyaték alapján kezdte el itt néhány éve a kutatást. Ma már tábla jelzi a cölöpvár helyét. Évtizedekig azt hitték Zrínyi Újvár romjai is horvát részen vannak.


Tavaly ágyú és puskagolyók kerültek elő, de emberi csontvázakat is kerestek a régészek az egykori Zrínyi vár területén, Őrtiloson. Történeti források szerint ugyanis a törökök egy kútba dobálták a keresztény várvédők holttesteit.

A Rippl Rónai Múzeum régésze és tudományos főmunkatársa, Dr. Költő László a Kapospontnak elmondta: nyáron is itt a kút környékén folytatják a kutatásokat. A tavalyinál mélyebben kell keresni a leleteket - tette hozzá. Megpróbálják azt a kutat megtalálni, amiről az ostrom leírások szólnak. Ha nyernek a minisztériumi pályázaton, akkor 2 millió forint jut a kutatásra.

A feltárásba a zalai múzeum mellett ismét bekapcsolódik a Hadtörténeti Múzeum és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem is. Ezt az egyetem stratégiai rektorhelyettese, Dr. Padányi József ezredes erősítette meg a Kapospont kérdésére.

zrinyivar 3


Magyarország egyetlen Zrínyi emlékhelyét alakítanák itt ki.

Az eddigi kutatásokról:

Gróf Zrínyi Miklós kiváló hadvezér, költő, Zala és Somogy vármegyék egykori főispánja volt. Az általa építtetett egyetlen olyan védművet találták meg, amely a jelenlegi magyar határokon belül maradt. Az erődítmény a Mura mellett állt, a török 1664-ben, az ostrom után teljesen lerombolta.
A felmérések viszont azt bizonyították, hogy Őrtilos és Belezna között állhatott a vár. Ma már szőlőültetvényeket és présházakat látunk az egykori csata helyszínén.

A szőlőben fémkeresőkkel az ostrom nyomait is megtalálták. Rengeteg muskéta és ágyúlövedék, repeszdarab került elő.


Az őrtilosiak minden évben segítik az ostrom helyszínének kutatását. Az emlékműhöz is ők hozták fel a köveket. Sokáig nem tudták milyen történelmi kincs van a közelükben.
Kunos Zoltánné polgármester abban reménykedik, a falujának előbb-utóbb turisztikai látványosságot fog hozni és öregbíti a falu nevét.

Kaposvárra, a megyei múzeumba is került a 150 kiásott leletből. Fel nem robbant mozsárbombák, gránátok, repeszek. Az eredmények országos és nemzetközi viszonylatban is jelentősek.

A nemzetvédelmi egyetem és a hadtörténeti múzeum elkészítette a Zrínyi-Újvár makettjét is. Az ostrom elevenedik meg rajta. Készítői ezzel történelmet írtak.

Először a történelemben tettek kísérletet arra, hogy három dimenzióban ábrázolják a várat. Felhasználták a korabeli vázlatokat, rajzokat, elbeszéléseket. A hadtörténészek profi makett készítők segítségével készítették el a bemutatót.

Azóta nemzetközi konferenciát is rendeztek, ahol a szomszédos országok képviselői mondhatták el, mit jelent nekik Zrínyi Miklós emléke. A tervek szerint a helyszínen egy bemutató termet is építenének, ahol az 1661-64 között állt Zrínyi-újvárat és az ostromot mutatnák be, másrészt az 1950-es években épített határvédelmi erődítményeket, a magyar "Maginot vonalat" nyitnák meg a közönség előtt. Ezeket egy hadtörténeti tanösvényre fűznék fel. Ami egy újabb kitörési pontot jelenthetne a helyieknek.

A résztvevők hatalmas lelkesedéssel végzik a kutatásokat, a tisztek és a hallgatók együtt vernek tábort Őrtilosban minden nyáron. Térképész- és mérnökhallgatók gyakorolják a szakmájukat és segítik a munkát.

Nézze meg a Zrínyi vár makettjéről készült filmet!


Címkék: kultúra