08:05

A Mávinform szerda reggeli tájékoztatásában azt írja: szerint minden vonat közlekedik, de több vonalon késésekre kell számítani. Átlagosan 5-10 percet késnek a járatok.

Nagyobb csúszásokról a jelentés somogyi vonalról nem tesz említést; 20 perc körüli késésék inkább a Budapest-Székesfehérvár, Budapest-Pusztaszabolcs, illetve a szobi, a veresegyházi és az esztergomi vonalon fordulhatnak elő.

07:42

A 61. számú főút Somogy megyei szakaszán, korábban a 3.5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre elrendelt forgalomkorlátozás megszűnt! Ezt írta szerda reggeli közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

A somogyi rendőrök tegnap éjjel Inke és Iharosberény településeken nem engedték tovább az érintett teherautókat Zala megye felé. Kerülni Nagykanizsa irányába, a 68-as úton lehetett.

07:35

Kaposváron minden út járható, bár azok továbbra is latyakosak és hókásásak. A KVG folyamatosan  takarítja a város útjait.

07:12

Kaposváron az autóbuszok valamennyi útvonalon közlekednek, minimális 2-5 perces késéssel - tájékoztatta a KaposPontot a közlekedési társaság szóvivője.

06:23

A Dunántúl nyugati és déli területein 15-20, a középső országrészben helyenként 25-30 centiméter hó hullott.

A közútkezelő reggeli összesítése szerint Somogy megyében Inkénél kell rendőri terelésre számítani, kerülni Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet. Zala megyében a 75-ös főúton a 27-es és a 35-ös kilométer szelvények között teljes lezárás van továbbra is érvényben az elakadt járművek és a hó helyzet miatt.

23.00

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság 21 óra 38 perckor a 61-es főútvonalon megtiltotta a 3.5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését. A somogyi rendőrök ezért Inke és Iharosberény településeken nem engedik tovább a korlátozással érintett járműveket Zala megye irányába. Kerülni Nagykanizsa irányába a 68-as úton lehet, jelenleg arra nincs korlátozás - tudtuk meg az SMRFK Sajtószolgálatának ügyeletesétől, Orbán Zoltántól.

Eközben Kaposváron elakadt csuklósbuszt mentettek a tűzoltók a Kecelhegyen. Nézze meg az erről készült videót és fotókat:

 

buszmentés

 

buszmentés

buszmentés

19.26

A közútkezelő folyamatosan tisztítja Somogy megye úthálózatát, hó által elzárt település továbbra sincs.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 18 óra 28 perckor kiadott előrejelzése szerint továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben Somogy megyében.

Havas, csúszós, illetve lejegesedett útszakaszokra továbbra is kell számítani, ezért ha utazni kényszerülnek, sebességüket az időjárási- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg, óvatosan és figyelmesen közlekedjenek! Kerüljék a hirtelen fékezést és irányváltoztatást és a szokottnál tartsanak nagyobb követési távolságot - kéri közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

18.45

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd délutáni összesítése alapján a főutak döntő többsége jól járható, ugyanakkor a mellékúthálózaton egyes térségekben továbbra is téliesebbek az útviszonyok. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 26. 17.30 órai összesítése alapján a Kisalföldön, Vas, Zala, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Heves megyében havazik. Máshol szállingózik a hó, Békés és Csongrád megyében havas eső esik. Országszerte gyenge a légmozgás, de Vasvár, illetve Heves környékéről erős széllökéseket jelentettek.

A főutak burkolata országszerte többnyire vizes vagy sónedves, latyakos szakaszokra kell számítani Vas, Veszprém és Somogy megyében, valamint Baja és Szolnok környékén. Zalaegerszeg térségében viszont jégbordás, Kiskőrösnél hóbordás szakaszok lassítják a haladást.

A mellékutak burkolata az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon vizes vagy sónedves, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén latyakosak vagy letaposott havasak, míg Pápa, Tapolca és Marcali térségében jégbordásak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A 17.30 órai állapot szerint országosan több mint 210 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.

17.40

Az Időkép mérései szerint Kaposváron eddig már 30 centi hó hullott. Dél felől pedig jön a következő csapadékhullám, a havazás folytatódik. Reggelig akár újabb 10 centiméterrel növekedhet a hóvastagság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint: ma éjfélig összességében általában újabb 5-10 cm friss hó valószínű - a nagyobb megmaradó hómennyiség a Dunántúl délkeleti felében valószínű. Az élénk északkeleti szél több helyen képes lesz hordani a lehullott havat.

A szerdára virradó éjszaka a havazás súlypontja várhatóan áttevődik az ország északkeleti felére és szerdán napközben már döntően ezeken a területeken számíthatunk ismétlődő havazásra. A szerdai napon 3-10 cm hó várható az ország északkeleti felében, a nagyobb hómennyiség az északkeleti megyékben várható. Szerdán napközben már a gyenge hófúvásnak is csökken a valószínűsége.

16.10

Az M7 autópálya Somogy megyei szakaszán a pihenőhelyek kiürültek, a pihenőkben csak azon kamionok maradtak, akik a kötelező pihenő idejüket töltik, illetve akik nem kívántak a pihenő helyekről elindulni - tudtuk meg az SMRFK sajtószolgálatától.

15.40

Pintér Sándor belügyminiszter feloldotta a határforgalom részleges korlátozását kedd délután - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a honlapján.

A korábban elrendelt és azóta visszavont kamionstop miatt jelentős az M7-es autópálya teherforgalma! A kényszer-várakoztatással érintett kamionosok elindultak a várakozóhelyekről Budapest, illetőleg Nagykanizsa irányába - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

14.40

A kaposvári helyijáratos autóbusz-közlekedés zavartalan, minden járat menetrend szerint, késés nélkül közlekedik - tudtuk meg a Kapos Holding sajtószóvivőjétől, Széki Évától.

14.15

A mintegy 30 centiméteres hó ellenére nincs járhatatlan út Kaposváron. A hóeltakarítás előre meghatározott ütemezés szerint zajlik. Elsőként a tömegközlekedés által használt útburkolatot, második ütemben a meredekebb, lejtős szakaszokat illetve nagyobb forgalmat lebonyolító utakat, végül pedig a lakótelepeket, mellékutcákat takarítják - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Holding sajtószóvivője, Széki Éva.

Hozátette: Kaposvár önkormányzata hétfőn délelőtt, a havazás kezdetekor rendelte meg a hóeltakarítást a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt-től, s nem sokkal később elindult az első hótoló. A KVG valamennyi célgépét az utakra küldte, kedd reggel 10 óráig mintegy kétszáz munkaórát dolgoztak az utak, járdák, buszmegállók, gyalogátkelőhelyek síkosságmentesítésén. Emellett a város 110 közmunkása is takarít hétfő óta. Az autóbuszokat a szakemberek felkészítették a télre, a járműveket pedig  hetente szemlézik közlekedésbiztonsági szempontból is.

14.10

Minden távolsági autóbuszjárat közlekedik Somogyban. A Kapos Volán Zrt. megbízott személyszállítási igazgatója, Eigner János azt mondja: járataik mindenhova elérnek, a helyzet normalizálódott. Jellemzően azonban mindössze pár perces késésekre lehet számítani.

13.45

Keresztbe fordult egy kamion, és eltorlaszolta a forgalmat Kadarkút belterületén. A járművet nem sokkal később kimentettek, azonban akkor egy újabb kamion csúszott keresztbe az úton. Annak mentésének idejére az érintett szakaszon újabb teljes útzárat vezettek be - tájékoztatott az SMRFK sajtószolgálata.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság legfrisseb tájékoztatása szerint a közútkezelő folyamatosan tisztítja a megye útjait, amely úthálózata járható. Hó által elzárt település nincs. A szomszédos megyék útjait is sikerült már mostanra számottevően megtisztítani. A barcsi és a berzencei határátkelőhelyen délelőtt a horvát fél feloldotta a korlátozást a 7.5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik számára

A szlovén – magyar határon 12 óra 30 perctől ismét szabad az út a 7.5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára Szlovénia irányába, Rédics és Tornyiszentmiklós határátlépéssel. A hatóságok úgy ítélték meg, hogy a belföldi kamionforgalom is biztonsággal megindulhat. Első ütemben a Rédics közelében lévő várakozó helyek kiürítése folyik, majd ütemezve mélységében az országhatártól távolabb lévőké.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság 12 óra 45 perckor határozott a Somogy megyében korábban elrendelt 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozásának feloldására.

A kamionok szakaszos indításában és a várakozóhelyek rendezett elhagyásában a rendőrség segíti a gépjárművezetőket. Az útbaindítás megközelítőleg 1000 tehergépjárművet érint.

13.26

Délután háromnegyed egykor Somogyban is feloldották a kamionstopot. Az M7-esen azonban továbbra is érvényben van a korlátozás - tájékoztatott az SMRFK Sajtószolgálatának ügyeletese, Orbán Zoltán.

A közút szolgáltató díszpécserszolgálatának tájékoztatása szerint megyeszerte jól járhatóak az utak, 33 munkagéppel folyamatosan tisztítják az aszfaltot, hogy ez így is maradjon. Hozzátették: számottevő csapadék ma már nem várható. Kisebb-nagyobb megszakításokkal azonban még továbbra is esik a hó Somogyban.

időkép

11.20

Minden út járható Somogyban, a helyzet pedig a havazás enyhülésével folyamatosan javul. Az utakon azonban a letaposott, latyakos hó még nehezíti a forgalmat. Jelenleg 23 munkagép dolgozik ezek eltakarításán - tudtuk meg a közútkezeló társaság diszpécserszolgálatától.

11.10

A berzencei határátkelőhelyen 10 óra 50 perctől a horvát fél feloldotta a korlátozást a 7.5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik számára - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

10.25

Berzence határátkelőhelyen továbbra sem léphetik át a határt egyik irányba sem a 7.5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik. A horvátok ugyan Barcsnál 09 óra 30 perckor feloldotta a korlátozást, Magyarország viszont még nem.

A korlátozás miatt szintén nem léphetik át a szlovén – magyar határt Szlovénia felé Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik. A kamionok továbbra is a pihenőhelyeken, benzinkutakon és a leállósávokban várakoznak. A horvát – magyar határon Letenyénél Horvátországból csak az élő állatot, romlandó árut szállító magyar kamionokat engedik be Magyarországra.

A Somogy megyei határszakaszon a személygépkocsik zavartalanul közlekedhetnek.

Somogy, Fejér, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyékben a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek számára elrendelt „kamionstop” visszavonásig érvényben marad.

Elzárt település nincs Somogyban, a megye teljes úthálózata a személygépjárművek és a tömegközlekedési eszközök számára járható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2013. március 26-án 7 óra 23 perckor kiadott előrejelzése szerint továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben Somogy megyében.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról, valamint a figyelmeztetésekről a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes és a www.katasztrofavedelem.hu oldalakon, illetve a forgalomkorlátozásokról és útlezárásokról a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak. De természetesen mi is folyamatosan beszámolunk a friss információkról.

9:34

A kaposvári autóbuszok minden útvonalon közlekednek, átlagosan 5 perc késéssel. Minden járat eljut a végállomásig, a kritikus pontokra, a Lonkahegyre fel, Töröcskére le, és Toponáron a Szabó Pál utcába is el tudnak menni. A KVG gépei és munkásai folyamatosan tisztítják a város útjait. Ezt írta közleményében a társaság sajtósa.

08:15

Regionális szinten jellemzően nincs fennakadás a vonatközlekedésben, a távolsági vonatok csatlakozása miatt azonban a nap folyamán előfordulhatnak késések - olvasható a mav.hu oldalán.

Az időjárás egyelőre az ország középső részein, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye vasútvonalain okoz jelentősebb fennakadást; a hómunkások munkája és a váltófűtő berendezések üzemelése ellenére Szolnok állomáson váltóállítási problémák jelentkeztek, emiatt az erre közlekedő vonatok  átlagosan 30-40 (néhány járatunk 100-120) perccel hosszabb menetidővel közlekednek.

Délnyugat-Magyarországon(Pécs, Nagykanizsa, Kaposvár, Siófok, Dombóvár térsége) regionális szinten egyelőre a Dombóvár–Gyékényes vonalon közlekedő járatainknál tapasztalható átlagosan 10-20 perccel hosszabb menetidő.

Hétfő délután óta megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok; tegnap éjszaka 300-an, ma reggeltől már újabb 600 fő dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében. Készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a nagyteljesítményű hóekével felszerelt mozdonyok, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.

Felhívjuk az utasaink figyelmét, hogy a havas, szeles időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

A vonatok aktuális menetrendje megtekinthető a www.vonatinfo.mav-start.hu weboldalon és a 06 40 49 49 49-es telefonszámon érdeklődhetnek.

07:38

A KVG egész éjszaka dolgozott, 8 géppel és 15 munkással takarították az utakat. Mindenhová eljutottak, Kaposvár valamennyi útját és a lakótelepeket is megtisztították  egyszer, az éjszakai havazás miatt azonban újra nekiálltak valamennyi útnak.

Az autóbuszok az összes vonalon közlekednek, átlagosan 10- 15 perces késéssel. Töröcskére minden járat le tudott menni, Lonkahegyre egy autóbusz nem jutott fel reggel, a 18-as járat pedig fél 8 után ment el először a végállomásig, a Szabó Pál utcáig.
07:22

Március 26-án a Kapos Volán reggeli menetrendszerinti járatai el tudtak indulni, viszont a Rinyakovácsi-Kaposvár, a Kisgyalán-Kaposvár és a Fiad-Bonnyapuszta közt közlekedő járatok kimaradtak. Elakadt továbbá egy-egy autóbusz Nagyberkiben és Nemesviden is.
07:18

A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően alakult az időjárás az elmúlt 24 órában. Kedd hajnalban a megye teljes területét összefüggő, 15-20 centiméteres hóréteg fedi. A rendkívüli márciusi időjárás kapcsán a megyei hatóságok a hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett személygépjárművek, kamionok és autóbuszok mentését végezték.

06:40

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, egyes térségekben a reggeli fagyok nyomán jeges, jégbordás szakaszokkal is találkozhatnak az autósok. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el!

A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A kora reggeli állapot szerint országosan több mint 500 munkagép dolgozik az utakon.

06:12

Hétfőn napközben a Kapos Volán valamennyi helyközi autóbuszjárata kisebb-nagyobb késéssel közlekedett. Több esetben előfordult, hogy a járatok rövidebb időre elakadtak (többek közt Kercseliget, Kaposvár, Somogybükkösd, Szilvásszentmárton), a műszaki mentést követően mindegyik járat folytathatta útját. A hétfőn utolsóként indított autóbuszok
épségben elérték a célállomásukat.

A vasúti közlekedés néhány perces késésekkel folyamatosan működött Somogy megyében, továbbá a közműszolgáltatásban sem fordult elő üzemzavar.

2.50

Somogyban egyelőre szünetel a havazás. Kedden azonban újabb 10 centiméter hó hullhat, gyenge hóátfúvások mellett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki megyénkre.

Az időkép előrejelzése szerint: kedden folytatódik a borongós idő, sokfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, eső is hullhat, az élénk, olykor erős északkeleti, északi szél pedig helyenként hófúvásokat okozhat. Hajnalban +1 és -6°C várható, délután pedig -4 és +4°C között alakul a hőmérséklet, nyugaton lesz a hidegebb, délkeleten a melegebb.

havazás hétfő este

00.30

A Mernyén kialakult forgalmi akadályokat – amelyek szakaszos útlezárást képeztek – a közútkezelő és a Somogy Mentőcsoport speciális gépjárműveivel megszüntették. 67-es úton veszteglő kamionokat rendőri biztosítás mellett a Kötél mentőcsoport segítette továbbjutni a részükre kijelölt kényszer-várakozóhelyre. Több kamiont biztonságba helyeztek, a Kaposfői körforgalomnál (Avia kútnál), és a Kadarkúti Polgármesteri Hivatalnál és Somogyaszalónál (kinyitották számukra a helyi Polgármesteri Hivatalt és a helyi boltot is), valamint egy élő állatokat szállító jármű továbbjutását segíti a Somogy Mentőcsoport Kaposvárra.

A megye teljes úthálózata (beleértve a 67-es főközlekedési útvonalat is), a személygépjárművek és a tömegközlekedési eszközök számára teljes hosszában továbbra is járható, a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek vonatkozásában hétfőn 16 órakor elrendelt forgalomkorlátozás továbbra is érvényben van.

A közútkezelő 91 gépjárművel folyamatosan takarítja a kezelésében lévő úthálózatot - áll a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

23.00

A somogyi balesetek hétfői krónikája itt. Sajnos, folyamatosan frissíteni kényszerülünk.

22:30 Kamionok vesztegeltek Mernyén!


Tucatnyi kamiont helyeztek biztonságos helyre Sogyaszaló településen, egy kamiont (élő állat szállítása miatt) a Kötél Életmentő Egyesület bevontat Kaposvárra.

Árokba csúszott kamion Böhönye és Szenyér között. Olvasónk videója! Köszönjük!

22.10

A 67-es úton Mernye településen több kamion is vesztegelt.

kamion

A rendőrség biztosítása mellett a Kötél Életmentő Egyesület segíti továbbjutásukat Kaposvárra, ahol a kijelölt parkolóhelyeken lesznek leállítva.

kamion

A somogyi balesetek hétfői krónikája itt. Sajnos, folyamatosan frissíteni kényszerülünk.

21.06

A várakozóhelyek listája - a Kaposvári Rendőrkapitányság illetékességi területén:

A Kaposvári Rendőrkapitányság illetékességi területén 3 főútvonal érintett kamionforgalommal a 61., 67. és 66. számú út.

61. sz. úton: 118-as kilométer szelvényben Toponári kamionparkoló

66. sz. úton: 6621. sz. út kereszteződésénél (cserénfai elágazó) lévő kamionos pihenőhely

67. sz. úton: Kaposvár belterület, Vásártéri úti buszparkoló

a Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén:

- 7-es főút: Szántód, OÁZIS parkoló

- 65-ös főút: Ságvár, Vámudvar előtti ügyfél parkoló

- 6505-ös út Kapoly puszta, Puli vendéglő parkoló, illetve Kapolyi laktanya(melegedő hely)

a Fonyódi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

- Balatonlelle, Fortuna u.,

- 7-es főút, Balatonlelle bevezető részén a vasút és a főút közötti megtisztított terület (Rider Beach).

a Marcali Rendőrkapitányság illetékességi területén:

- elsődlegesen: Marcali Kossuth utca Volán telep

- a fenti hely telítettsége esetén: Marcali Noszlopy utca Tesco bevásárlóház parkolója

Nagyatádi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

A Nagyatádi Rendőrkapitányság illetékességi területén a Helyi Védelmi Bizottság a volt laktanya területét jelölte ki a kényszervárakoztatás helyszínéül. A laktanya őrzött és területe aszfaltozott, ebből kifolyólag nagy mennyiségű tehergépkocsi befogadására alkalmas.

A Nagyatád Rendőrkapitányság Vezetője kijelölte továbbá a Berzencei Közúti Határátkelőhelyet esetleges kényszervárakoztatás helyszínéül.

a Barcsi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

- Barcs, Dráva u. 17. szám, a határátkelőhelytől 200 m-re.

a Fonyódi Autópálya Alosztály illetékességi területén:

M7 autópályán a 130 + 000 – 187 + 450  kilométer szelvény között az alábbi kilométer szelvényben találhatók kamionok várakozására kijelölhető parkolók a pálya mindkét oldalán:

M7 137 kilométer szelvény Balatonlellei pihenőhely kb 100 kamion befogadására képes (étteremmel rendelkezik)

M7 156 + 600 Táskai pihenőhely kb.20 kamion befogadására képes

M7 176 + 000 Balatonkeresztúri pihenőhely kb 100 kamion befogadására képes (étteremmel rendelkezik)

M7 178 + 000 sávolyi pihenőhely körülbelül.20 kamion befogadására képes

a Balatonvilágosi Autópálya Alosztály illetékességi területén:

A Balatonvilágosi Autópálya Alosztály illetékességi területén kényszervárakozásra alkalmas hely az M7 autópálya jobb és bal pálya 95 kilométer szelvényben található (Agip töltőállomás).  Ezen kívül még 4 pihenőhely található az M7 autópálya jobb-bal pálya 100
kilométer szelvény (Büfé), valamint jobb és bal pálya 109 kilométer szelvény (Töreki pihenőhely).

A 67-es főút 19 +   042 kilométer szelvény és a 30 + 400 kilométer szelvény közötti szakaszán, valamint a 66-os főút 41 + 500 kilométer szelvény és a 48 + 200 kilométer szelvény közötti szakaszán  az időjárási körülményektől függően "Hólánc használata kötelező" jelzőtábla kerül kihelyezésre.

A rendőrök a 66-os útról  a 66-os és 6621-es út kereszteződéséhez (cserénfai elágazásához), a 67-es útról Kaposvár, Vár u. Vásártéri út kereszteződéséhez (Nosztra) fordítják vissza a hólánccal el nem látott járműveket parkoltatás céljából.

20:48

Somogy megyében elzárt település nincs, a 67-es főutat Mernyénél lezárták.

Somogy megye tűzoltóegységeit a mai nap folyamán 20:00 óráig 26 káresethez riasztották. A tűzoltók hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek mentését végezték.

Az M7-es autópálya jobb pályatest 135-ös kilométer szelvényében egy kamion szalagkorlátnak ütközött. Az M7-es autópálya bal pályatest 127-es kilométer szelvényében Balatonszárszónál egy tehergépkocsi utánfutója felborult, a külső sávot teljesen elzárta. Kaposújlakon a vasúti átjárónál egy német lakóautó felborult, az utasok elszállásolásáról a katasztrófavédelem közreműködésével a megyei védelmi bizottság intézkedik.

A rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel az ORFK Országos Törzse a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmának korlátozását rendelte el.  Somogy megyére vonatkozóan a M7-es autópályán a Szlovénia irányába haladó 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát felfüggesztették, a járműveket a kijelölt kényszervárakozó helyekre irányítja a rendőrség. A megye teljes területére 16 órakor elrendelt kamionstop továbbra is érvényben van. A várakozni kényszerülő gépjárművezetők ellátásáról a helyi védelmi bizottságok intézkednek.

A közútkezelő 94 gépjárművel végzi a megye úthálózatának hómentesítését. Elzárt település nincs a megyében, a 67-es főutat a hóakadályok miatt Mernyénél lezárták. Az útjukat folytatni nem tudó autósoknak melegedőhelyet nyitottak.

A Kapos Volán valamennyi járata közlekedik, kisebb elakadások, késések előfordulnak. Helyközi autóbuszjárat akadt el Somogybükkösdön, Bodrog és Kürtöspuszta között, Torvaj és Lulla közti útszakaszon, Kaposváron és Oroszlónál. A járatok a műszaki mentést követően folytatni tudták útjukat. Kaposdada és Zsippó kivételével a buszok minden településre eljutottak. A megyei védelmi bizottság operatív törzse felvette a kapcsolatot a MH. 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezreddel, a készenlétben álló gépjárművekre a helyben lakó katonákat vezényelték a gyors bevethetőség érdekében, igénybevételükre ezidáig nem volt szükség. A közműellátásban fennakadás nem fordult elő, továbbra is zavartalan.

20:05

Lezárták a 67-es utat - ezt az információt kapta a KaposPont munkatársa Mernyén.

A hír igaz - erősítette meg megkeresésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Pécsi Norbert Sándor elmondta: Somogy egyik fő útvonalát a rendőrség zárta le.

Egyfelől azért, mert így egyszerűbb az út mellett veszteglő teherautókat biztonságos helyre "terelni; másfelől az út síkosságmentesítése és takarítása is könnyebben megy így."

19:44

Az M7-es autópálya Ordacsehi lehajtót és felhajtót a rendőrök lezárták, mivel az útszakasz járhatatlan hóátfúvások miatt.

19:03

Kaposváron autóbuszjárat nem marad ki, a járatok azonban 10-12 percet késnek. A 14-es, 15-ös, 18-as járat továbbra sem tud elmenni a végállomásig,

18:57

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó járműveket Kaposvár belterületén a rendőrök az Áchim András utcában található (Nostra Malom, Mol-töltőállomás) kijelölt parkolóhelyre terelik addig, amíg az időjárás nem normalizálódik. A kamionsofőrök a közelben találnak
étel- és ital vásárlási lehetőséget.

18:43

A  KVG gépei és munkásai folyamatosan tisztítják Kaposvár útjait, egész éjszaka dolgoznak, hogy  a reggeli munkakezdésre járhatóak legyenek az utak és a járdák - tájékoztatta a KaposPontot a társaság sajtósa.

18:32

Néhány kilométerre az előző balesettől, újabb történt. Ezúttal az M7-es autópálya bal pályatest 135-ös kilométer szelvényében egy kamion járt szerencsétlenül. Szalagkorlátnak csapódott. Az autópálya rendőrei elindultak a helyszínre.

18:28

Az M7-es autópálya bal pályatestén, Balatonszárszónál felborult egy tehergépkocsi utánfutója. A belső sávon lassan, de halad a forgalom. A műszaki mentés folyamatban.

18:00

Megjött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő 18.00 órai összesítése:

Ez alapján az ország nagy részén változó intenzitással havazik, a dunántúli megyékben több főúton is kamiontilalmat vezettek be a balesetek és torlódások megelőzése érdekében. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 25. 18.00 órai összesítése alapján az ország nagy részén havazik, már csak az északkeleti országrészben csapadékmentes az idő. A Dél-Dunántúlon átlagosan 5-6 centiméter a hó vastagsága, de Kaposvárnál reggel óta 15 centiméternyi friss hó hullott. Intenzíven havazik Zalában, Baranya és Somogy megyében, a Tiszántúlon pedig Berettyóújfalu, Gyomaendrőd és Hódmezővásárhely térségében, emiatt a látótávolság is lecsökkent ezekben a régiókban. A havazás nyomán a folyamatos hóekézés ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, hókásásak, vagyis a közlekedők télies útviszonyokra számíthatnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

17:39

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Somogy megyében, Barcs határátkelőhelyen a 3.5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsikat nem engedik beléptetni Horvátország területére. A 3.5 tonna össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikat, személygépkocsikat hólánc vagy téligumi használatára kötelezik.

Berzence határátkelőhelynél egyelőre nincs korlátozás.

17:02

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője elmondta, jelenleg 34 munkagépük dolgozik Somogy megye útjain. A legkritikusabb útszakaszokra (66-os számú főút Szentbalázs-Gödre, 67 számú főút Simonfa-Bőszénfa) egy-egy hóeltakarító munkagépet irányítottak. Amennyiben szükségessé válik, a cég további 100-120 munkagépet tud szolgálatba állítani.

16:32

16 órától nem közlekedhetnek Somogy megye útjain a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek.

A katasztrófavédelem a rendkívüli időjárási helyzet miatt döntött így - olvasható a közút információs weboldalán.

15:30

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság közleménye:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 16 órától Somogy megye területén a havazás intenzitása várhatóan megnő, melyhez 30-50 km/órás szél társul, melynek következtében a megye több területén hóátfúvások alakulhatnak ki. A szél csökkenésére csak holnap reggeltől lehet számítani.

13 órakor megkezdte működését a Somogy Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse.
A törzs munkájában részt vesznek a hóhelyzet kezelésében érintett szervezetek képviselői, munkájuk révén biztosított a folyamatos kapcsolattartás, a pontos és gyors információáramlás a szervek közt.  Mindez a reagálóképességet és a szükséges intézkedések meghozatalát célozza. Az operatív törzs összehívását követően valamennyi együttműködő szervezet képviselője megosztotta a helyzet kezelése szempontjából fontos információkat.

A Kapos Volán Zrt. személyszállítási igazgatója arról számolt be, hogy a kisebb-nagyobb késésekkel valamennyi járatuk közlekedik. Egy buszjárat akadt el a kercseligeti bekötőúton, amelynek műszaki mentését a cég saját eszközeivel végzi. A személyszállítási cég felvette a kapcsolatot a megye oktatási intézményeivel annak érdekében, hogy a tanulók a délutáni csúcsforgalom előtt biztonságban hazaérhessenek. Járatkimaradással nem kell számolni, a cég melegedőbuszok üzembeállítására is felkészült.

Az E.on Áramhálózati Zrt. régióvezető-helyettese arról tájékoztatott, hogy sem az áram, sem a gázszolgáltatásban fennakadások nem voltak.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság védelmi tisztje elmondta, hogy a szlovén hatóságok korlátozták a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmát a szlovén-magyar határszakaszon a Szlovéniában és az olasz-szlovén határszakaszon kialakult havazás és hófúvás miatt. A dunántúli útszakaszokon ezért lassuló forgalomra, torlódásokra lehet számítani. A M7-es autópályán a változtató jelzésképű táblákon a közlekedőket folyamatosan tájékoztatja az autópálya kezelője. A kaposvári rendőrkapitányság és az M7-esen az autópálya-rendőrség szolgálatát két-két terepjáróval megerősítették és további átcsoportosításokra is felkészültek.

A helyi védelmi bizottságok operatív törzseinek megalakítását 15 órától rendelte el a megyei védelmi bizottság, melyek lokális intézkedésekkel segítik az esetlegesen rászorulók elhelyezését és ellátását.

A megye tűzoltó egységei összességében 10 káreset, hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek mentésében vettek részt.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság kiemelte, hogy a legfőbb cél az állampolgárok biztonságos hazajutása, mindent megtesznek annak érdekében, hogy éjszakára az úton, kiszolgáltatottan ne maradjon senki.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. (A járműben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem, innivaló)

Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

(Somogy Megyei Védelmi Bizottság)

15:50

A 7-es főúton! Olvasónk fotója! Köszönjük!

hó

15:40

A 61-es főúton 15 óra 20 perc körüli időben Pogányszentpéter után, Iharosberény irányárában három kamion és egy kisterhergépkocsi vesztegel az úton a havazás miatt. A rendőrök a helyszínen segítik a Katasztrófavédelem munkáját.

Juta település belterületén (6703-as út) egy autóbusz és a egy kistehergépkocsi ütközött. Személyi sérülés nem történt.

15:30

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye:

A 67-es számú főútvonalon a "Simonfai tetőnél" az út a kamionosoknak a havazás miatt nehezen járható.  

A szlovén hatóságok döntése alapján, a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel 2013. március 25-én 12 óra 30 perctől bizonytalan ideig a tehergépjárművek nem léphetik át a szlovén – magyar határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál.

A kamionokat az M7-es autópálya somogyi szakaszán  a rendőrök a pihenőhelyekre, benzinkutakra és a leállósávokra terelik.

A személyautó és kamionos  forgalom továbbra is zavartalan a Berzencei és Barcsi határátkelőkön.

Somogy megyében jelenleg nincs lezárt út és elzárt település.

A rendőrség kéri, hogy továbbra is körültekintően - a megváltozott útviszonyoknak megfelelően – közlekedjenek, fokozottan tartsák be a biztonságos követési távolságot, óvatosan, türelmesen vezessenek!

15:27

Az autóbuszok átlagosan 10 perces késésel közlekednek Kaposváron

A 14-es járat Töröcskére nem tud lemenni, csak a Szőlőhegyi megállóig közlekedik. A 15-ös autóbusz nem tud felmenni a Lonkahegyre, ezért csak a Szigetvári utcáig közlekedik. A 18-as járat a 8-as útvonalán jár a toponári fordulóig, a Szabó Pál utcába már nem tud felmenni.

A KVG folyamatosan tisztítja a város útjait,  jelenleg a tömegközlekedési útvonalak és a meredek utcákat takarítja,  az ütemezés szerint ezután következnek az egyéb utak.

15:05

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság három óra alatt négy közúti balesetről tájékoztatta a KaposPontot.

Kaposmérőben (610-es úton) 2 anyag káros baleset történt 12 óra 30 perckor és 13 óra 10 perckor.

Kaposváron a  Füredi csomópontban (67-es út és a 610-es út kereszteződése) 14 óra 15 perckor szintén anyagi káros baleset történt.

Mernye külterületén a 67-es úton (Balaton felé) 14 óra 45 perc körüli időben egy hókotró tehergépkocsiba hátulról belehajtott egy személygépkocsi. Személyi sérülés nem történt.

Hó, hó, hó Somogyban!

Nézze meg képgalériánkat!

 


Belepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcátBelepte a hó a kaposvári sétáló utcát
Belepte a hó a kaposvári sétáló utcát
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az alábbi két fotót olvasónk küldte, aki Mezőcsokonyáról igyekszik vissza Kaposvárra.

 

WP_000298.jpg

WP_000299.jpg

14:30

Élesedik a helyzet. Olvasónk fotója!

baleset

14:20

Kaposváron az  autóbuszok átlagosan 10 perces késsel közlekednek, de minden útvonalon járnak. Néhány járat délelőtt nem tudott lemenni Töröcskére,  csak a Szőlőhegyi megállóig közlekedett, mostanra azonban ismét a végállomásig közlekednek az autóbuszok. Az Anna utcai körforgalomnál egy személygépkocsi nyárigumikkal  megállt, a mögötte lévő autóbuszt is megállásra kényszerítve, amely utána már nem tudott elindulni. A műszaki mentés jelenleg is tart,  a közlekedési rend azonban hamarosan helyreáll.

13:40

Kanizsa utca! Olvasónk felvétele!

kanizsa

13:22

A Kapos Volán járatai közlekednek. Pár perces késések előfordulhatnak.

13:20

A közút 17 géppel van a somogyi utakon. Síkosságmentesítést végeznek. A megyei ügyelet tájékoztatása szerint a simonfai emelkedőn nehezebben mennek fel a járművek.

A legtöbb hó - 8 centiméter - Kaposváron és környékén esett.

12:50

Várda-Juta közötti útszakaszon (6701-es út) 11 óra 40 körüli időben két személygépkocsi ütközött. Személyi sérülés nem történt.

Juta-Kaposvár (6701) közötti útszakaszon 12 óra 18 perc körüli időben egy személygépkocsi megcsúszott az úttesten és az árokban állt meg. A baleset során egy személy megsérült.

12.30

A Rákóczi Stadion fehéren! Olvasónk fotója. Köszönjük!

hó

12:10

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat II. fokú (NARANCS) figyelmeztető előrejelzését adott ki gyenge hófúvás és 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó hó veszélye miatt Somogy megyére. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A legfrissebb meteorológiai információk alapján az időjárás az eddig kiadott jelzésnek megfelelően alakul. A havazás Somogy megye területén megindult a hétfő délelőtti órákban egyelőre kis intenzitással, amely a jelenlegi előrejelzések szerint a szerda reggeli órákig kitart. A csapadék intenzitásában hétfő délutántól kedd reggelig erőteljes növekedést várható.

A számítások szerint szerda reggelig a megye területén különösen a megye északkeleti részén akár 20 centiméter friss hó is hullhat. Kedd reggelig 40-50 km/óra sebességű északkeleti irányú szélre számíthatunk. A szél és a hó nehezítheti a közlekedést a hétfői napon. A közutak jegesedése, és a korlátozott látási viszonyok miatt fokozottan balesetveszélyes lehet a közlekedés.

Hétfő 11.30-ig Nagybajomban és Kaposváron avatkoztak be a tűzoltók egy-egy árokba csúszott gépjármű mentésénél.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. (A járműben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem, innivaló)

Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

11.30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat március 25-én 10 óra 53 perctől "Narancssárga riasztást" adott ki Somogy megyére az erős havazás miatt. Az előkövetkező 24 órában akár 20 centimétert is meghaladható friss csapadék hullhat. Emellett továbbra is érvényben van a megyére kiadott elsőfokú riasztás a várható gyenge hófúvások miatt. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet.

A rendőrség közleményében továbbra is kéri a közlekedőket, hogy csak abban az  esetben induljanak útnak, ha nagyon szükséges! Közleményükben külön kiemelik: az autósok körültekintően - a megváltozott útviszonyoknak megfelelően - közlekedjenek, fokozottan tartsák be a biztonságos követési távolságot, óvatosan, türelmesen vezessenek!

havazas

(kép: Időkép)

11.25

Kaposváron az autóbusz közlekedés zavartalan, a járatok minden útvonalon közlekednek néhány perces késéssel. A KVG gépei és munkásai folyamatosan tisztítják a tömegközlekedési útvonalakat és a meredek utcákat - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Holding sajtószóvivője, Széki Éva.

10.55

Somogy útjai többnyire sónedvesek, egyedül a megye déli részén találkozhatunk havas útszakaszokkal. Ennek ellenére minden szakasz jól járható. Jelenleg sehol nem nehezítik hóátfúvások a közlekedést - tájékoztatta szerkesztőségünket a megyei közút diszpécserszolgálata. Hozzátette: jelenleg 10 munkagépük dolgozik az utak síkosságmentesítésén.

8:50

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye:

Somogy megyében - a kialakult időjárási helyzettel kapcsolatban - a közúti közlekedésben résztvevőket ez idáig nem érte káresemény,
azonban az utak rendkívül csúszósak, balesetveszélyesek!

A megye déli részén intenzív havazás kezdődött, hótorlaszok, hóátfúvások nem alakultak ki.

A határátkelőhelyeknél zavartalan a vasúti- és a közúti közlekedés, az M7-es autópálya jól járható, a megye útjai sónedvesek.

A rendőrség kér minden járművezetőt, hogy a téli gumiabroncsok használatával közlekedjen, és haladáskor az időjárási viszonyoknak megfelelően válassza meg sebességét, és csak indokolt esetben, kellő felkészültséggel és türelemmel induljanak útnak!

8:25

Két autó ütközött Nagybajomban. Senki sem sérült meg.

8:10

Somogy útjai hókásásak, mindenhol járhatók - tudta meg a KaposPont a Közút megyei ügyeletéről.

A megyében elsőfokú riasztás van érvényben. Gyenge hófúvásra lehet számítani. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. 24 óra alatt 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Figyelmeztetés több megyére: 10-15 centi friss hó, hófúvás

Tolna és Baranya megyében, ahol erős hófúvás várható, aki teheti, ne induljon útnak.

Tíz megyében és a főváros területén is figyelmeztetések vannak érvényben havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hétfőn várhatóan a déli, kora délutáni óráktól a csapadék intenzitása jelentősen megnőhet. 24 óra alatt akár 10-12 cm friss hóréteg is kialakulhat. A szél várhatóan megerősödik, 30-50 km/órás északkeleti irányból fújó széllel számolhatunk, amely az alacsony hőmérséklet miatt hófúvások kialakulását eredményezheti.

Hétfő éjfélig a Dunától nyugatra több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat. A délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is leeshet, de a meteorológiai szolgálat szerint a hómennyiség becslése erősen bizonytalan. Az estétől megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást, magasabb hóbuckák kialakulására főként Baranya és Tolna megye térségében lehet számítani.

Jelenleg Tolna és Baranya megyében a havazás mennyisége miatt elsőfokú, a várható erős hófúvás okán viszont már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére mind a havazás, mind a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. E szerint a 24 óra alatt lehulló hó mennyisége ezeken a területeken meghaladhatja a tíz centimétert. A friss hóval borított területeken pedig a szél hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten is készülni kell gyenge hófúvásra, emiatt ezeken a területeken is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hajdú Márton, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: egyelőre csak hószállingózásról kaptak jelentést, balesetről nincs hír. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy aki útra kell, ne csak az aktuális, hanem a várható időjárásról is tájékozódjon.

Már látszik a vége

Kedden borult idő lesz, országszerte várható váltakozó intenzitású, ismétlődő havazás, délkeleten eleinte havas eső is lehet. Az északkeleti szél az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében többfelé megerősödik, másutt gyakran megélénkül. Helyenként hófúvás várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2, -3 fok között alakul.

Szerdán nagyrészt borult lesz az ég, de délután nyugaton, délnyugaton elvékonyodik, majd felszakadozik a felhőzet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább keleten várható hószállingózás, havazás. Délkeleten havas eső, eső is lehet. Az északkeleti, keleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +3 fok között alakul.

Csütörtöktől egyre enyhébb időjárásban lehet részünk. Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is várhatók. Szórványosan valószínű kisebb csapadék: hó, havas eső, eső egyaránt lehet. A délkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -5 fok között alakul, de a kevésbé felhős tájakon - főleg nyugaton - ennél hidegebb várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 7 fok között valószínű.

Pénteken erősen felhős vagy borult lesz az ég, egyre többfelé várható eső, zápor. Többfelé megerősödik a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 10 fok között alakul.

Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé várható ismétlődő eső, zápor. Helyenként megélénkül a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7, 12 fok között alakul.

Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé várható ismétlődő eső, zápor. Többfelé megerősdöik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6, 11 fok között alakul.

Forrás: MTI, hirado.hu, omsz.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd délutáni összesítése alapján a főutak döntő többsége jól járható, ugyanakkor a mellékúthálózaton egyes térségekben továbbra is téliesebbek az útviszonyok. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 26. 17.30 órai összesítése alapján a Kisalföldön, Vas, Zala, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Heves megyében havazik. Máshol szállingózik a hó, Békés és Csongrád megyében havas eső esik. Országszerte gyenge a légmozgás, de Vasvár, illetve Heves környékéről erős széllökéseket jelentettek.

 

A főutak burkolata országszerte többnyire vizes vagy sónedves, latyakos szakaszokra kell számítani Vas, Veszprém és Somogy megyében, valamint Baja és Szolnok környékén. Zalaegerszeg térségében viszont jégbordás, Kiskőrösnél hóbordás szakaszok lassítják a haladást.

 

A mellékutak burkolata az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon vizes vagy sónedves, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén latyakosak vagy letaposott havasak, míg Pápa, Tapolca és Marcali térségében jégbordásak.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A 17.30 órai állapot szerint országosan több mint 210 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Címkék: két autó, koccanás, Nagybajom, , időjárás, kis szines