A hóhelyzet kapcsán a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság így összegezte a hétfői napot:

A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően alakult az időjárás az elmúlt 24 órában. Kedd hajnalban a megye teljes területét összefüggő, 15-20 centiméteres hóréteg fedi. A rendkívüli márciusi időjárás kapcsán a megyei hatóságok a hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett személygépjárművek, kamionok és autóbuszok mentését végezték.

A Somogy Megyei Közútkezelő Nonprofit Zrt. hétfőn 16.00 órától Somogy megye teljes területére (az M7-es autópálya kivételével) forgalomkorlátozást rendelt el a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek vonatkozásában, amely korlátozás a tömegközlekedési járművekre nem vonatkozik. Ezt követően az Országos Rendőr-főkapitányság elrendelte a kamionstopot az M7-es autópálya teljes szakaszán mindkét irányban. A korlátozás hatálya alá tartozó járműveket a rendőrség biztonságos parkolóhelyekre terelte.

A rendőrség 44 gépkocsi és 52 fő kimenekítésében működött közre. Kilenc gépjármű és kilenc fő kimenekítésére balesettel összefüggésben, a fennmaradó 35 gépkocsi és 43 fő kimenekítésére a kialakult időjárási viszonyok - csúszós út - miatt került sor. A megye rendőrei 16 darab anyagi káros és 1 darab sérüléses balesetnél intézkedtek kedd reggel 6
óráig.

A katasztrófavédelem teljes eszközparkkal és szolgálattal - 32 gépjárművel 129 tűzoltó sietett a bajba jutott személyek mentésére. Kedd reggel 6 óráig összesen 31 esetben. A Böhönyén kijelölt kamionparkolóban az egyik veszteglő kamion sofőrjéről kiderült,
hogy epilepsziás beteg és nincsenek nála a szükséges gyógyszerei. Neki a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai segítettek beszerezni az orvosságot.

Ezen felül a Somogy Mentőcsoport (KÖTÉL Egyesület) is részt vett a kárfelszámolási munkálatokban. Ők 2 speciális gépjárművel 6 fővel 16 esetben avatkoztak be. A műszaki mentések során személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A 67-es úton Mernye településen több kamion is vesztegelt kialakult hóhelyzet miatt. A rendőrség órákon át tartó biztosítása mellett a KÖTÉL Egyesület segítette továbbjutásukat. Több kamion került biztonságos elhelyezésre Somogyaszaló településen (kinyitották számukra a helyi Polgármesteri Hivatalt és a helyi boltot is), a Kaposfői körforgalomnál (Avia kútnál), és a Kadarkúti Polgármesteri Hivatalnál.  Egy kamiont (élő állat szállítása miatt) a KÖTÉL Egyesület bevontatott Kaposvárra.

A helyi védelmi bizottságok koordinálása mellett a települési önkormányzatok megszervezték az útjukat folytatni nem tudó személyek befogadását és ellátását a kijelölt melegedőhelyeken. Somogy megyében 4 helyszínen összesen 151 személy vette igénybe a
melegedőket
, ellátásukban közreműködtek a karitatív szervezetek is.

A közútkezelő a kritikus útszakaszokra (66-os számú főút Szentbalázs-Gödre, 67 számú főút Simonfa-Bőszénfa) a havazás intenzitásának megerősödésétől egy-egy hóeltakarító munkagépet vezényeltek. Komolyabb fennakadás ezeken a szakaszokon nem volt tapasztalható. Az igazgatóság munkagépei az éjszaka folyamán folyamatosan dolgoztak a megye úthálózatának hómentesítésén.

Elzárt település nincs Somogyban, a megye teljes úthálózata a személygépjárművek és a tömegközlekedési eszközök számára járható.

Napközben a Kapos Volán valamennyi helyközi autóbuszjárata kisebb-nagyobb késéssel közlekedett. Több esetben előfordult, hogy a járatok rövidebb időre elakadtak (többek közt Kercseliget, Kaposvár, Somogybükkösd, Szilvásszentmárton), a műszaki mentést követően mindegyik járat folytathatta útját. A hétfőn utolsóként indított autóbuszok épségben elérték a célállomásukat.

A vasúti közlekedés néhány perces késésekkel folyamatosan működött Somogy megyében, továbbá a közműszolgáltatásban sem fordult elő üzemzavar.

Március 26-án a Kapos Volán reggeli menetrendszerinti járatai el tudtak indulni, viszont a Rinyakovácsi-Kaposvár, a Kisgyalán-Kaposvár és a Fiad-Bonnyapuszta közt közlekedő járatok kimaradtak. Elakadt továbbá egy-egy autóbusz Nagyberkiben és Nemesviden is.

A közútkezelő jelenleg 26 saját és 29 bérgéppel dolgozik folyamatosan a megye területén.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése alapján tovább folytatódik a kamionstop. Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyékben a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozására elrendelt kamionstop visszavonásig érvényben marad. Továbbá a Magyarország területén Szlovéniába tartó 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt fenntartja az ORFK.

A rendőrség ismételten felhívja a lakosság figyelmét: aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. (A járműben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem, innivaló)

Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.





Címkék: melegedő, havazik, késik, járat, , Somogy, kék hírek, baleset