Az orosz-ukrán háború tapasztalatai egyértelműek: modern hadsereg nem létezhet megfelelően felszerelt és kiképzett tartalékos erő nélkül, ezért a haderőfejlesztés egyik központi eleme a területvédelmi erők fejlesztése - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára Barcson kedden.

Czermann János a HM területvédelmi tartalékosok toborzókampányának rendezvényén közölte: a hétfőn indított Szeretem, megvédem! mottójú országos kampány célja, hogy minél többen megismerjék a tartalékosoknak kínált lehetőségeket.

A területvédelmi erők alaprendeltetése hátországvédelmi, támogató, kiegészítő, hadkiegészítő feladatok ellátása lesz, de közreműködnek rendvédelmi feladatokban és a honvédségi szervezeti feladatok hatékony ellátásában is.

Várják azon tettre kész, bátor jelentkezőket, akik többet szeretnének kihozni magukból, szeretnének egy összetartó közösség tagjává válni, tenni akarnak Magyarországért, otthonukért, szeretteikért - tette hozzá.

Kiemelte, a tartalékos katonai szolgálat összeegyeztethető a civil élettel, bárki lehet területvédelmi tartalékos katona család, munka, vagy tanulmányok mellett, ha betöltötte 18. életévét és fizikailag alkalmasnak bizonyul.

A tartalékos katonai szolgálat megbecsültség, kihívás és erő, az a többlettudás és képesség, amit a katonai alapkiképzés nyújt a jelentkezőknek, a civil életben is hasznosítható, a tartalékos katona előnyére válik - mondta.

fotó: MTI/Katona Tibor
fotó: MTI/Katona Tibor

Kitért rá, hogy a területvédelmi tartalékosok a szerződés aláírásakor bruttó 150 ezer forint szerződéskötési, évi bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat kapnak, valamint 500 ezer forint ajánlási bónuszban is részesülhetnek, ha közreműködésük eredményeként további tartalékos, illetve szerződéses katona csatlakozik a honvédséghez.

A 18. életévüket betöltött, szakképzésben tanulók, illetve a felsőoktatási intézmények hallgatói havi 110 ezer, illetve 160 ezer forint tartalékosi ösztöndíjra pályázhatnak - fűzte hozzá.

Czermann János szólt arról, hogy megállapodott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztossal, hogy a Barcs térségéből jelentkező roma fiataloknak helyben biztosítják az alapkiképzést.

Címkék: terletvédelmi, szerződéses, hivatásos, tartalékos, honvédség, katona, önkéntes, kék hírek