"A haza szeretetének megnyilvánulása a tett, azok a cselekedetek, melyeknek köszönhetően hazánk iránt elkötelezett, azért tenni akaró, tudásban és fizikai képességben felkészült, számos hasznos és korszerű ismerettel rendelkező egészséges fiatalokká váltok" - fogalmazott köszöntőjében Takács Szilvia, a középiskola igazgatója.

Az intézményvezető beszélt a honvéd kadét ágazati technikumi képzésről is, amelynek keretében egy civil szakma fortélyait is el tudják sajátítani a fiatalok, választhatnak logisztikai vagy a gépjármű-mechatronikai technikus szakmairány közül.

Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. 

Az Egri csillagokból vett idézettel kezdte ünnepi beszédét Kátai Róbert, a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred ezredparancsnok-helyettese, aki az Alaptörvénnyel hozta párhuzamba a fenti sorokat. 

A haza védelme nemzeti ügy. Minden állampolgár köteles a haza védelmére. 

"Két idézet, amelyek stílusukat tekintve messze állnak egymástól, üzenetüket tekintve viszont rendkívül közel. A Nemzeti Ellenálló Képesség egy összetett rendszer, amelyben a kadét program egy fontos összetevő. Ha nem is lesznek katonák, de a haza megvédésének, a nemzet megmaradásának megkérdőjelezhetetlensége ott lesz a lelkükben. Jöjjenek velünk az úton, váljanak szerződéses, hivatásos vagy tartalékos katonává" - mondta az alezredes.

A 9. évfolyamos kadétok a fogadalomtételt követően megkapták állományjelzőjüket, majd a felsőbb évfolyamokba járó, kiemelkedő tanulmányi teljesítményt nyújtó kadétok is arany és ezüst állományjelzőket kaptak.

Címkék: technikum, kadét, műszaki, honvéd, Eötvös, kék hírek