drog.jpg


A dizájner drogok olyan anyagok, amelyeket a tiltólistákon már szereplő anyagok szerkezeti módosításával hoznak létre. Hatásuk a listán lévő anyagok hatásához hasonló, vagy adott esetben sokkal hatásosabb is lehet, de a forgalmazásuk, mivel nem szerepelnek a tiltólistán nem büntetendő.

A legtöbb ország igen nehezen reagál az új szerek megjelenésére, így sokszor csak hónapok, vagy akár évek múlva lehet betiltani ezeknek a forgalmazását. Magyarországon először a mefedron, vagyis a Zsuzsi, vagy Kati néven elhíresült anyag okozott tömeges problémát mind a rendészeti szervek, mind az egészségügy számára. A tiltólistára helyezést követően a mefedron tömeges fogyasztása jelentősen csökkent, de jöttek helyette az új, akár még veszélyesebb anyagok. Ezek betiltásával egyidejűleg egy új szabályozás megalkotása történt, amivel már nemcsak az „egyes” anyagok, hanem az egész vegyület-család, szercsoport forgalmazását lehet korlátozni, gátolni.

20121127PHT03809_original.jpg


Az Európa-szerte folyamatosan megjelenő új szerek esetében a legnagyobb probléma, hogy nem lehet tudni, hogy mivel állunk szemben. A szakértői vizsgálatok ugyan igen hamar képesek kémiailag meghatározni az anyag szerkezetét, de ez csak útmutatóul szolgálhat arra, hogy milyen hatást képesek a szervezetben kiváltani. A fogyasztó szervezetében lezajló hatásokról még elképzelés sincs, sem rövid, sem hosszú távra! Maga a fogyasztó az, aki erről információval szolgálhat.

Ezek az anyagok egyre olcsóbbak, és egyre veszélyesebbek lesznek. A forgalmazók sokszor azért mert ők sem tudják, hogy mit tartalmaz az általuk kínált szer, vagy azért, hogy egyre fokozzák az anyagok hatását, több anyagot kevernek egymással és így különböző fantázianéven dobják a piacra. A másik ijesztő dolog, hogy a piacon lévő anyagok egy részénél nagyon kicsi a hatásos és a halálos dózis közötti különbség, így nagyon könnyű túladagolni őket.

img.jpg


Az elmúlt időszakban a rendőrség több nagy mennyiségű új-pszichotróp anyag gyártására alkalmas illegális labort számolt fel, valamint a nemzetközi együttműködés minden rendelkezésre álló lehetőségét is felhasználja annak érdekében, hogy Magyarországra ne juthasson be a dizájner drog sem.

A rendőrség megelőző, felderítő munkája azonban mit sem ér, ha a kábítószer fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától!

Címkék: megelőzés, dizájner, drog, 2013, rendőrség, kék hírek