Az ügyben Papp Károly országos rendőrfőkapitány szombaton rendelt el vizsgálatot azt követően, hogy az egyik legnépszerűbb közösségi portálon több, a siófoki rendőrökre vonatkozó bejegyzés látott napvilágot. Ezekben arról volt szó, hogy az egyenruhások a katasztrófahelyzetet okozó havazásban megbírságoltak két olyan sofőrt is, akik autójukkal árokba csúsztak.

Mogyorósi László az egyik Balaton parti élelmiszerkereskedő cég autóját vezette. Azt írta: ők az ítéletidő ellenére is járták a környék óvodáit, iskoláit, a közkonyhákat és a boltokat. Büntetését inkább ledolgozza, vagy leüli, de bírságot nem fizet.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának szombat esti közleményében viszont az áll, hogy a kifogásolt balesetek időpontjában nem volt rendkívüli időjárási helyzet. A rendőrség álláspontja szerint a kiszabott helyszíni bírság az elkövetett cselekménnyel arányos, méltányosság gyakorlására nem volt lehetőség:

"A két gépjárművezető a közösségi portálokat egyfajta – eléggé el nem ítélhető – hangulatkeltésre használja, a közösségi portál látogatóit félrevezeti. A bejegyzéseikben nem, vagy szándékosan félrevezető módon jelöli meg a baleset időpontját és az időjárási körülményeket" - írja a rendőrségi dokumentum.

Egy, a helyszínen (Ságvár,Ádán, Som), a baleset időpontjával nagyjából megegyező időben készített videófelvétel ugyanakkor arról is tanúskodik, hogy az adott szakasz közlekedését komoly hóátfúvások és széllökések nehezítették; rossz volt a látótávolság is.

A sofőrök a helyszínen elismerték felelősségüket.

Címkék: átfúvás, cáfol, széllökés, büntetés, bírság, árok, , rendőr, időjárás, kék hírek