Az idősek közül sokan már óvatosak az idegenekkel. Mások azonban hiszékenyek. Örülnek, hogy valakivel beszélgethetnek, és beengedik a tolvajokat. Villanyóra-leolvasóknak adták ki magukat nemrég tolvajok Karádon, a napokban pedig két bűnözőt fogtak el a rendőrök Kaposszerdahelyen, akik egy idős férfit loptak meg. Áldozatuk beengedte őket a házába...  

Régi módszernek számít, mégis sokan dőlnek be annak, ha megnyerő külsejű férfiak, nők csengetnek vagy kopognak be valakihez azzal az ürüggyel, hogy valamelyik szolgáltató cég munkatársának adják ki magukat, és valamit kitalálnak, hogy a házba, lakásba bejussanak. Eközben pedig kilesik, hogy az idősek hol tartják értékeiket, majd figyelmüket elterelve, ellopják pénzüket.

Trükkös lopás-3


A rendőrség azt tanácsolja mindenkinek, hogy idegeneket, bármilyen udvariasak, megnyerő külsejűek legyenek is, soha ne engedjenek be lakásukba! Mielőtt ajtót nyitnak, mindig győződjenek meg arról, ki áll az ajtó előtt! Tudni kell, hogy a postáson kívül egyetlen szolgáltató munkatársai sem visznek házhoz senkinek sem pénzt!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a bajba jutottakat, ne szégyelljék, ha ilyen módszerekkel becsapták, megrövidítették őket, azonnal értesítsék a rendőrséget az éjjel-nappal ingyenesen hívható 107-es segélyhívó számon, vagy tárcsázzák a rendőrség szintén ingyenesen hívható idősvonalát, a 06-80/200-676-os számot!

Címkék: idősvonal, villanyóra-leolvasók, csalás, lopás, rendőrség, kék hírek