Valójában 32-en voltak az oktatáson, de 100 aláírás kellett, hogy megkapjanak egy pályázati támogatást.

Sokan interneteznek Homokszentgyörgyön. Leginkább a fiatalok szórakozása ez, mondják a helyiek. A homokszentgyörgyi Solymár Tibor szerint jobbára a kultúrházban és az iskolában van erre lehetőség. Van akinek azonban otthon is van gépe.


A fiatalok főként a facebookot, a startlapot és a kereső programokat látogatják leginkább. A faluban ingyenes az internethasználat. A művelődési házban hat gép várja az érdeklődőket.
A település polgármestere, Czinke János 27 éves korában lett a falu első embere, korábban alpolgármester volt. Ő volt a pályázattal összefüggő oktatás felelőse. Azt mondja: próbálta kihirdetni a település lakói között. Kiplakátolta, sajnos alig volt jelentkező.


A pályázat nehéz feltételeket támasztott a polgármester szerint. 10-en jelentkeztek az ismeretterjesztő órákra, de 100 helybelinek kellett volna megjelennie, hogy megkapják a pénzt. A polgármester kipótolta a hiányt.


Czinke János azt mondja: valóban részt vett ebben a pályázatban, és elkövetett 1-2 hibát, de ezt csak azért tette, hogy a település javát szolgálja, hiszen ez a pénz a településre érkezett, az ittenieknek. Nyilván vállalja a következményeket.


Az ügyészség szerint előbb a közhasznú munkásokat ültette be az órákra, de így is csak 32-en voltak. Végül itt, a helyi vegyesbolt előtt íratta alá a jelenléti íveket az arra járókkal. A vád szerint ez tényleg hiba volt.


A Somogy Megyei Főügyészség sajtószóvivője, Dr. Fekete Róbert szerint a kaposvári ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzének bűntette miatt emelt vádat egy homokszentgyörgyi férfival szemben, aki korábban a község alpolgármestere volt.
Az önkormányzat még 2009-ben nyújtott be pályázatot az információs társadalom, az elektronikus szolgálatok fejlesztésére. Csaknem 1 millió forintot nyertek a Miniszterelnöki Hivataltól. Ebből 750 ezer forint jogosságát vitat az ügyészség. A pénzt azóta visszafizette az önkormányzat, de az ügy a bíróságon folytatódik.

Címkék: vádat, Homokszentgyörgy, emelt, ügyészség, internet, kék hírek