A ma kihallgatott hajléktalan arról beszélt, hogy akár 48 órát is kellett dolgozniuk egyhuzamban, éjszakára ónos esőben is kint maradtak a munkaterületen, egy szőnyegből tákoltak maguknak fedelet a fejük fölé. Ő 10 hónap alatt mindössze 12 ezer forintot kapott az elsőrendű vádlottól, azt sem fizetségnek, hanem útiköltség gyanánt. Pedig a munka kezdetén napi 5-7 ezer forintot ígértek neki. Őt nem verte az építési vállalkozó, csak fenyegette, de ha az elvett irataihoz mert volna nyúlni, biztosan eltörték volna a kezét-lábát, állította. Egy másik munkásukat szerinte úgy megverték, hogy 2 napig elő sem jött a hajlékából. Az igazolványait eltették, mondván leellenőrzik, hogy nem körözik-e.

Nem voltak papírjai, egy fillérje sem volt, ezért nem mert elmenni, holott náluk volt a kapukulcs. De ha kilépett volna az utcán, a Cseri úton az építési vállalkozó rokonaival biztosan találkozott volna, akik azonnal szólnak erről a családnak. Idegenekkel sem állhatott szóba, ha igen, büntetést, un. szorgalmi feladatot kapott, ami újabb munkákból állt. Egyszer az építési vállalkozó munkagépe markolókanalával fejbe vágta véletlenül, akkor kórházba vitték, de azt kellett mondania a sérülésről, hogy a falnak hajtott egy kerékpárral.

A kaposmérői vállalkozó épületeket adott el a vádlottnak. Az adásvételnél egy férfit úgy mutattak be neki, hogy a vevőként fellépő cég tulajdonosa, de akiről az volt a benyomása, hogy hajléktalan. A területen volt egy 44 méter magas gyárkémény, amit minden képzettség és balesetvédelmi előírások nélkül bontottak le úgy, hogy az egyik hajléktalan, a "cégtulajdonos" egy kalapáccsal és vésővel kivéste az alját, majd kétszer is felmászott a megroggyant kéményre, és egy drótkötelet erősített rá, amivel lerántották. Csoda, hogy életben maradt, álmélkodott a kaposmérői vállalkozó.

A tárgyalás végén a harmadrendű vádlott, az építési vállalkozó felesége, aki a vád szerint vigyázott a munkásokra, a szabadlábra helyezését kérte szívbetegségére hivatkozva. Rokonai is bekiabáltak, megerősítve az elhangzottakat, ők is azt kérték, hogy engedjék el az asszonyt, akinek két kiskorú gyermeke van. A kérelemről délután döntött a bíró. Elutasította.

A rabszolgatartók elfogásáról, az előzetes letartóztatásukról, és a vádemelésről szóló cikkeket elolvashatják.

Címkék: építési vállalkozó, rabszolga, büntetés, tárgyalás, munka, kék hírek