Pungor János alezredes, rendészeti igazgató először az országos eredményeket ismertette. A rendőrség fellépése nyomán 10 év alatt sokat javult a biztonság az utakon. 2001-ben 1239 ember halt meg közúti balesetben, tavaly 234. A balesetek száma egyre csökken hazánkban. Somogy viszont azon megyék közé tartozik, ahol, ha minimálisan is, de nőtt a balesetek száma 10 év alatt, mert 2001-ben 478, 2010-ben 534 személyi sérüléssel járó baleset történt. 2001-ben 56 halálos balesetben 61-en haltak meg a somogyi utakon, 2010-ben 29 halálos balesetben 36-an vesztették életüket.

A somogyi adatok elemzését Bánné dr. Dan Erzsébet alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető folytatta. Tavaly a megyei közlekedésbiztonsági helyzete kedvezően alakult. A halálos balesetek száma 24 %-kal csökkent, összesen pedig 17%-kal kevesebb baleset történt, mint tavalyelőtt. Ez 112 balesettel kevesebb. Az 534 balesetből 67-et ittas sofőr, vagy kerékpáros okozott. Az ittasan balesetet okozók aránya 40%-kal csökkent. Ez nagy eredmény, hiszen ez a mutató Somogyban mindig magasabb volt az országos átlagnál, 17% körül mozgott, tavaly viszont 11,5 %-os volt. Ez minimálisan magasabb, mint az országos átlag, ezért van még mit tenni a megelőzésben.

A baleseti okok nem változtak: még mindig a gyorshajtás vezet, az összes baleset 30 %-a. Ezután következik az elsőbbségi jog meg nem adása, és a kanyarodási szabályok megsértése. A személyautók vezetői okozzák a legtöbb ütközést, de kerékpáros okozók is megjelentek.

Az idei év terveiről Vácz Edit őrnagy, helyettes osztályvezető beszélt. A sebességtúllépések megelőzése, az ittas sofőrök kiszűrése a forgalomból és biztonsági övek, gyermekülések használatának ellenőrzése a legfontosabb célok közé tartozik. Negatív tendencia a fegyelmeztelen gyalogosok, kerékpárosok feltűnése a forgalomban. Tavaly 63 ittas kerékpáros okozott balesetet. A kerékpárosok szondáztatása mellett a drótszamarak műszaki állapotát, világítását is ellenőrzik, és azt, hogy a biciklisek és a gyalogosok hordanak-e láthatósági mellényt lakott területen kívül. A motorozás is veszélyes üzem: tavasszal figyelemfelhívó kampányt terveznek nekik a rendőrök főként a Balaton-parton.

A megyén áthúzódó M7-es balesetei, amelyek a Fonyódi Autópálya Alosztály területére esnek, rontja a baleseti statisztikát. Tavaly, főként az év lelején komoly ütközések következtek be: kisbusz teherautóval, személyautó kisbusszal karambolozott. Sok sérülttel jártak, mert ezek a járművek ukrán és román vendégmunkásokkal vannak tele, akiket Olaszországba, Spanyolországba visznek. A sofőrök elalvása miatt hajnalban történnek ezek a balesetek, az érintettek nem használják a biztonsági övet, gyermekülést. A hasonló eseteket fokozott járőrtevékenységgel, hajnali ellenőrzéssel igyekeznek megelőzni a rendőrök. Az ukrán, román határon pihenésre felhívó plakátokat helyeznek majd ki, hogy a vezetőket emlékeztessék a veszélyre. Az autópálya balesetekre a végletek a jellemzőek: vagy kis kárral járó szalagkorlátnak koccanások vagy nagy sebességgel bekövetkező halálos, súlyos karambolok. Az M7-esen újabban már nem száguldoznak annyira, 130km/óránál nagyobb sebességel már kevesen haladnak, ez a gyakori sebességméréseknek köszönhető.

A közlekedési bírságokról szólva Pungor János elmondta: a rendőrök nem teljesítménybérben dolgoznak, de nem mehentnek el a szabálysértések mellett. A tavalyi év gyorshajtó rekordere egy Audis volt, aki 275 km/óra sebességgel haladt. Egy ittas kerékpáros is emlékezetes maradt az intézkedő rendőröknek: a részeg bringás balesetet okozott, mert egy személyautónak hajtott hátulról. A kiérkező rendőrök az árokban találták meg a férfit, ahol horkolva aludt. Gyorshajtás, piroson való áthaladás, tilosban parkolás miatt a somogyi rendőrök 14.829 esetben szabtak ki bírságot. Hogy mekkora összegben, azt nem számolták össze, sok közigazgatási bírság kiszabásában pedig az erre kijelölt Vas Megyei Rendőr-főkapitányság az illetékes. A bírságok 30 ezertől 300 ezer forintig terjednek. Érezhető, hogy a fokozott rendőri ellenőrzések mellett az autósok csökkentettek a sebességen, sokan félnek a büntetéstől.

Címkék: Pungor János, gyorshajtás, bűntetés, baleset, kék hírek