Eleinte még viszonylag nyugodt idő várható több-kevesebb napsütéssel, gyenge légmozgással. A hőmérsékletek továbbra is 10 fok felett alakulnak. Szombaton jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, ennek hatására ismét csapadékosra fordul az idő. Ekkor még a ciklon előoldali, enyhe áramlásában leszünk, többfelé várható eső, zápor. Vasárnap napközben aztán fokozatosan a légörvény hátoldali, hideg áramlásába kerülünk. Északira fordul a szél amellyel megkezdődik a sarkvidéki eredetű hideg levegő beáramlása. Erős lehűlés kezdődik, az addigi esőt egyre inkább havas eső, majd havazás váltja fel. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd fokozatosan megnövekszik a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: borult idő várható többfelé esővel, záporral. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb  nappali hőmérsékletek 9-13 fok között alakulnak. 

Vasárnap: borult idő várható többfelé csapadékkal. A nap második felében az  esőt fokozatosan havas eső, havazás váltja fel. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak, az esti órákban azonban már fagyhat.

Távolabbi kilátások: hétfőn kezdetben még előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, majd csökken a csapadékhajlam. További lehűlés várható, már napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet.  
A jövő hét közepéig marad a hideg téli idő, havazás azonban már nem várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás