Egy ciklon áramlási rendszerében meleg, páradús léghullámok érkeznek fölénk. Az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, illetve a záporok, zivatarok kialakulásának.

A zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek, így nagyobb területet érintő heves események is előfordulhatnak. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső és szélvihar is lehet.

Szerdán valamivel stabilabb légtömeg érkezik fölénk, átmenetileg kevesebb helyen valószínű zápor, zivatar, majd csütörtöktől már ismét növekszik a csapadékhajlam. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, marad a meleg nyári idő. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban napos időszakok is lehetnek. Többfelé várható zápor, heves zivatar. A délnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. Késő estére 20-23 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: változóan gomolyfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a hét további napjaiban marad a változékony, fülledt meleg idő. Zápor, zivatar bármelyik nap előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy vármegye, kaposvár, időjárás