A pénteki szokatlanul meleg idő után mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még mindig több fokkal az átlagos felett alakulnak. A nap nagy részében a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható eső, zápor. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Vasárnapra távozik a frontrendszer, mögötte pedig már ismét szárazabb levegő érkezik fölénk. Felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Jelentős hőmérséklet változás továbbra sem várható, a délutáni órákra kevéssel 20 fok fölé melegszik a levegő.

Hétfőn is marad a hasonló idő, az éjszakai órákban azonban már egyre többfelé képződhet köd, amely néhol csak lassan oszlik majd fel. Ezeken a tájakon mérsékeltebb lesz a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogyban:  

Szombat: többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. Helyenként zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak, de a tartósan csapadékos helyeken 20 foknál hűvösebb lesz. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. 

Hétfő: többnyire változóan fátyolfelhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan ködfelhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 20-22 fok között alakulnak, a tartósan rétegfelhős, ködös tájakon azonban ennél hűvösebb lesz. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is marad az átlagosnál melegebb idő, jelentősebb lehűlés előjele nem látszik. Az időjárás változékony jellege megmarad, csapadék főleg szerdán és csütörtökön fordulhat majd elő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás