Európa nyugati tájai felett egy ciklon örvénylik, ennek előoldali áramlásában dél felől afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.

A péntek lesz a hét legmelegebb napja, a déli tájakon 30 fok közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. A meleggel együtt azonban pára is érkezik, így fülledté válik a levegő, néhol átmeneti zápor, zivatar is előfordulhat.

Rendkívül meleg lesz a szombat hajnal, lesznek helyek ahol 20 fok felett marad a hőmérséklet.

Napközben nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is 20 fok fölé melegszik a levegő.

Vasárnap már szárazabb, stabilabb levegőfajta érkezik fölénk, csökken a csapadékhajlam, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A hőmérsékletek továbbra is kellemesen alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat zápor. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: többnyire a felhőké lesz a főszerep és többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő, de néhol ennél is melegebb lehet. A nappali hőmérsékletek 21-24 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős, csapadékmentes tájakon mérhetjük. 

null

Vasárnap: gyengén felhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: jelentősebb lehűlés a jövő hét nagy részében sem valószínű, a nappali hőmérsékletek több fokkal az átlagos felett alakulnak. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, időjárás, somogy megye