A Kárpát-medence időjárását egyre inkább egy anticiklon alakítja majd. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz időszak veszi kezdetét. A hét második felétől az anticiklon fölé afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így további erős felmelegedés várható, országos kánikula köszönt be.

Hajnalonta még felfrissül a levegő, általában 14-16 fok közé csökken a hőmérséklet, a délutáni órákban azonban már egyre többfelé mérhetünk 30 fok feletti maximum hőmérsékleteket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csak a reggeli, délelőtti órákban lehetnek erősebben felhős területek. A délkeletire forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. A késő esti órákra 20-22 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét keddig folytatódik az átlagosnál jóval melegebb idő. A hét közepétől bizonytalan mértékű lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: visszatér, nyár, időjárás