Mintegy 90 fiatal mutatja be innovációját Kaposváron. A Magyarországi Diáklaborok Egyesülete és a Táncsics Mihály Gimnázium október 18-19.-én rendezi meg a Science Fair tudományos kiállítást. A cél, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését a természettudományok és az innováció iránt.

Az esemény lehetőséget nyújt a fiataloknak, hogy bemutassák kreativitásukat, tehetségüket és értékes tapasztalatokat szerezzenek a kutatás és a prezentáció terén, valamint megmérettethessék magukat nemzetközileg elismert tudósokból, szakemberekből álló zsűri előtt. A kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, Vámosi László azt mondja: diákjaik több projekttel is készülnek: "Az egyik csapatunk egy hibrid, okos, napelemes, sok funkcióval ellátott rollerrel mutatkozik be. Korábban ezzel az innovációs elképzeléssel már sikeresen szerepeltek az Országos Tudományos és Innováció Olimpián, valamint Kutatók Éjszakáján pedig az Ericsson központjában, Budapesten is.

Ezen kívül lesz még egy nagyon érdekes drónos ballonos és egy, a molekuláris biológiához kapcsolódó projektünk is. Hozzátette: ezek a projektek túlmutatnak a középiskolás tananyagon, hiszen minden esetben komplex és mély ismereteket és innovatív készséget igényelnek. Arra ösztönzi a fiatalokat, hogy próbáljanak kísérletezni, legyenek ötleteik."

fotó: Mudrák Balázs/Országos Tudományos és Innovációs Olimpia FB
fotó: Mudrák Balázs/Országos Tudományos és Innovációs Olimpia FB

A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem is támogatja a rendezvényt, sőt egy különdíjat is felajánlott. "A MATE számára kiemelten fontos ez a terület, hiszen robbanásszerű a fejlődés az agráriumban is. Az elmúlt években kicsúcsosodó globális problémák következtében pedig rendkívüli módon felértékelődtek az agrár- és élelmiszeripari innovációk. Hatalmas szükség van olyan fiatalokra, akik élen járnak ezekben a kutatásokban, fejlesztésekben" – hangsúlyozza az esemény kapcsán Gyuricza Csaba, a MATE rektora.  

Az esemény két napján a diákok a felállított standokon mutatják be kísérleteiket és kutatásaikat. Több tudományterületet is érintenek majd a kutatások, a többi között a biológiai, a kémiai, a fizikai, a csillagászati, a technológiai, a környezetvédelemi és a fenntarthatósági kérdések is fókuszba kerülnek majd. A kiállítás mellett kerekasztal beszélgetések is várják a fiatalokat. Ezek során megtudhatják, hogy hogyan tudják ötleteiket hasznosítani, vagy éppen levédetni, de a befektetésekhez is kapnak tanácsokat.

A Science Fair tudományos kiállítás szombaton a nagyközönség számára is látogatható. 

Címkék: Science Fair, Táncsics Mihály, Gimnázium, kutat, kiállítás, diák, tudomány, kultúra, Kaposvár