A megyében tanulható összes szakma felvonult nemrég, a tanév elején tartott kaposvári pályaválasztási kiállításon. Akkor a többi között a bemutatkozás és a fiatalok megszólítása volt a cél. Az elmúlt években Somogyban is megnőtt a szakképzést választók száma.

- Az elmúlt három esztendőben, több mint 20 százalékkal sikerült növelni a tanulói létszámot, ami azt gondolom, hogy nagyon szép eredmény tekintettel a demográfiai folyamatokra. Fontos az is, hogy a felnőttek szakmai képzésében is sikerült előre lépni - tette hozzá a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, Horváth Péter.
 
A mai szakmai konferencián kiemelték: a 2019-es új szakképzési törvény számos változást és lehetőséget hozott. Ezzel együtt még számos újítás várható. A szakképzés a környezeti változásokra és a munkaerőpiaci kihívásokra is azonnal reagál, így folyamatosan megújul és változik. 

- Az a célunk a konferenciával, hogy a kollegák megismerjék a szakképzést, és bátran merjék ösztönözni a diákokat a szakképzés irányába, hogy minél több mestert tudjunk képezni a magyar gazdaság számára - mondta Agócs Attila, a Nemzeti Pedagógia Kar megyei területi elnöke.

Kaposvár polgármestere Szita Károly pedig azt mondta: a város 50 millió forintot fordít ösztöndíjprogramjára. A térségben ugyanis egyre fontosabb a a szakképzés, hiszen ez a somogyi megyeszékhely újraiparosításához is elengedhetetlen. 

Az egyik ilyen stratégiai ágazat Kaposváron a gépipar a másik pedig az élelmiszergazdaság.

Borítókép: illusztráció

Címkék: szakképzés, konferencia, kaposvár, gazdaság