Tavaly a szélsőséges időjárás a kukoricatermés egy jór részét elvitte. Harminc éve nem volt ilyen alacsony a hektáronkénti termésátlag. A növénytermesztők a növekvő energiaköltségekkel együtt sem panaszkodtak, mert a kereslet alaposan felverte az árakat. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján egy tonna kukorica decemberben átlagosan 71 ezer forintért kelt el hazánkban, ami 45 százalékkal magasabb ár, mint egy évvel korábban.

"Legyen optimális időjárás, legyen átlagban egy 10 tonnás termésünk, - a tavalyi évben a fele termett – ezeken a felvásárlási árakon, amiket lehet jelen pillanatban hallani, ha ez meg is marad a betakarítás idejére, akkor minden termelő profitálni tud ebből a termelésből." - válaszolta kérdésünkre Laczkovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

Azok a gazdák, akik komoly anyagi tartalékkal és saját tárolóval rendelkeznek, most a további áremelkedésben bízva még ülnek a tavalyi készleteiken és kivárnak. Ez, illetve a nemzetközi piaci viszonyok nagyon nehéz helyzetbe hozták az állattartókat. A tenyésztők most arra kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy áraikkal ismerjék el jelentős költségnövekedéseiket. A sertéságazatban például olyan pénzügyi válság alakult ki, amit még a legnagyobb, legtőkeerősebb cégek is megéreztek.

"Amikor azt mondjuk, hogy jelentősen emelkedtek a takarmányárak, akkor egy része az, hogy látjuk, a kukorica 50 ezer forintról, közel 100 ezer forintra emelkedett. De ehhez tegyük hozzá, hogy ez az egyik legolcsóbb alkotóelem, a szója és mindenféle premixek hasonlóképpen, és nyilvánvalóan ez azzal együtt az állattartóknak, különösképpen a sertés esetében, ezt az értékesítésben abszolút nem lehet tapasztalni, és sajnálatos módon ott ezt nem követte le, tehát jelen pillanatban biztos, hogy veszteséggel tudnak az állattartók értékesíteni." - tette hozzá Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaramegyei elnöke.

Hatalmas drágulást hozhat a mezőgazdasági alapanyagok, sőt az élelmiszerek vonatkozásában az orosz-ukrán háború is. A két ország együttesen ugyanis a világ búzakereskedelmének több mint egynegyedét, a kukoricaértékesítésnek pedig az egyötödét adja. Ráadásul Oroszország az egyik legnagyobb műtrágya-előállító is a világon. 

Címkék: takarmány, kukorica, mezőgazdaság