bankkártya atm készpénz felvét

Február elsején lépett életbe a pénzügyi rezsicsökkentés első lépése. A bankok azonban erre reagálva más szolgáltatásaikon drágítottak. Érdemes utánanézni, kinek mennyivel nőttek a költségei. Egy esetleges bankváltással ugyanis évi több tízezer forintot lehet megspórolni.

Az emberek többsége korábban mindössze egy-két ezer forintot vett ki a napi szükségletének megfelelően. Február elseje óta azonban jól meg kell gondolni, hogyan is nyúlunk a pénzünkhöz.  

- Én egyszerre veszem fel azt, ami nekem egy hónapra elég, nyugdíjam odamegy, és akkor azt egyszerre felveszem, és elfogy a következőig - mondta Gál Tiborné.

Egy kormánydöntés értelmében 150 ezer forintig, két alkalommal ingyenesen vehetünk fel készpénzt a számlánkról. A bankok ezzel párhuzamosan megemelték a harmadik pénzfelvételtől, vagy a 150 ezer forint feletti összegre vonatkozó díjakat. Ez újabb lépésre késztetheti az embereket.

bankautomata


Érdemes körülnézni a bankok számlacsomagjai között. Az áremelések között ugyanis nagy különbségek vannak. Saját automatából a harmadik pénzfelvételtől a szolgáltatás díja 60 forinttól a csaknem 550 forintig terjedhet. Ezek mellett 0.6 százalék adót számolnak fel. Az idegen ATM-ből felvett készpénz költsége 310 és 1100 forint között mozog. Az adót itt is felszámolják.  

A pénzügyi tanácsadó szerint az ügyfeleknek át kell alakítaniuk banki szokásaikat. Csökkenteni kell a készpénzfelvételt és növelni a kártyás vásárlást. A kormány tervezi, hogy kettő helyett négy alkalommal lehessen ingyen készpénzhez jutni, de félő, hogy a bankok tovább növelik a költségeket.

- Bizonyos dolgokat tud korlátozni a kormány. Én amire esetleg számítok, hogy a 150 ezer forint feletti készpénzfelvételnek esetleg a százalékos arányát, vagy konkrét összegét maximálják - mondta a Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István.

Jelenleg az is gondot jelent, hogy sokszor nincs elegendő készpénz egy-egy automatában. A kormány törvényben szeretné rögzíteni, hogy aki akar, legalább százezer forinthoz juthasson egy pénzfelvétellel.

Címkék: számla, felvétel, pénz, bank, ingyenes, gazdaság