Egy átlagos nyári nap a Kaposi Mór Oktató Kórház egyik osztályán. Órákig kell várakoznia az embereknek, hogy ellássák őket. Egy-egy műtétre még hosszab a várólista. Van akit hónapok, de van akit egy-két év múlva tudnak csak fogadni. Pénz-, orvos-, és nővérhiány jellemzi a magyar egészségügyet. A kórházszövetség elnökhelyettese szerint ez a kép januártól sem változik majd, amikor a tervek szerint az állam finanszírozza majd a kórházakat. Szerinte ettől még nem lesz több pénz az egészségügyben.

Én azt gondolom, hogy ez nem helyettesíti, ez a megoldás azt a forráshiányt, amivel gyakorlatilag ma a kórházak küzdenek. Lehetséges egy ilyen átrendeződés, hogy ennek milyen következménye lesz, azt nem lehet tudni -mondja a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese,

Az átalakítás után az önkormányzatoknál marad az alapegészségügyi, valamint az óvodai ellátás, a színház fenntartása és a helyi kulturális gyűjtemények. A pedagógusok bérét az állam állja. Az elmúlt években nagyon sok feladatot hárítottak át a helyhatóságokra, forrást azonban nem biztosítottak mellé.

onkormányzatok

Feladatfinanszírozás lesz, minden település az erejének megfelelően fogja ellátni a feladatokat. Nagyon remélem, hogy ezzel levegőhöz jutanak a települési önkormányzatok és egy 2-3 év múlva, vagy 3 éven belül stabilizálódik a helyzetük - mondja Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A megyei önkormányzatok szerepe is megváltozik. Intézményfenntartás helyett a területfejlesztés lesz a legfőbb feladat. A megyei közgyűlés elnöke úgy tudja, hogy az állam a feladatátvállalás mellett a pénzügyi gondokat is megszüntetné.

Miután mi tisztán állami feladatokat látunk el ezen állami feladatokat az állam magához vonja az adósságállományunkkal együtt. A Somogy Megyei Önkormányzat tíz milliárdnyi adósságállománnnyal rendelkezik, ezt a tíz milliárdnyi adósságállományt az állam rendezni fogja az állami adósságrendező központon keresztül - mondja Gelencsér Attila a megyei Közgyűlés elnöke.

Szita Károly szerint ez fel sem merülhetett, ő úgy látja, hogy a kiszámítható gazdálkodással lehet egyensúlyba hozni az önkormányzatok költségvetését.

Címkék: szita, gelencsér, szita károly, közgyűlés, somogy, gazdaság