Július 27-én szombaton, reggel fél nyolckor, a hagyományos papi áldást követően immár 24. alkalommal dördül el az ágyú a gyékényesi tónál. Az idei nevezők harmada élete első Ironmanjének (ájronmenjének) választotta a mostanit, 49-en pedig már legalább tíz alkalommal teljesítették sikerrel az embert próbáló távokat. A legidősebb egyéni versenyző a 72 esztendős nagyatádi Szüts Miklós lesz. A nemzetközi vonzerővel bíró viadalon tizenegy nemzet triatlonistái állnak rajthoz.  

- A rajtlistán pillanatnyilag közel 600 egyéni induló mellett díszeleg az oké felirat, és 240 váltóban mintegy 800 versenyzőt várunk Nagyatádra - ifj. dr. Herr Gyula főrendező, eXtremeMan Nagyatád 2013.

A magyar bajnoki címekért ezúttal is nagy csata várható. A férfiak között az egyik nagy esélyes a Deseda-tónál megrendezett eXtremeMan113 elnevezésű verseny bajnoka, Flander Márton.

- Túlzás lenne azt mondani, hogy ez 100 százalékig megismételhető lesz Nagyatádon. Sok minden történhet, ha bejön egy nagy meleg, Az is változtathat a körülméyneken. Bizakodó vagyok - Flander Márton Mogyi SE Baja-Pécs.

A hölgyek között címvédésre és pályacsúcs-döntésre készül a tavalyi bajnoknő, Zelinka Gabriella. Vele csap össze az az idei középtávú bajnok Brassay Réka. A résztvevőkre 3800 méter úszás, 180 kilométer kerékpározás és egy maratoni futás teljesítése vár. Az indulók többsége amatőr, ők a munka mellett készültek fel a viadalra. A bátor somogyiak ezúttal is szerencsét próbálnak majd a mezőnyben. Az indulókat jó néhány helyen láthatják majd a sportbarátok, és forgalomkorlátozásokra is szükség lesz.

- Azt szoktam  mondani, ahogy Párizs elszenvedi a Tour de France befutóját, úgy Nagyatádnak is szüksége van erre a versenyre. Kompromisszumokra szükség van - tette hozzá a főrendező.

A viadal egyébként tovább őrzi hihetetlen népszerűségét: tavaly is új részvételi csúcs született, és az 556 indulóból 480-an sikerrel célba értek. Reméljük, a nagy hőség ellenére az idén sem lesz ez másként.

Címkék: extrememan, triatlon, nagyatád, rekord, 2013, sport