Horváth Jánost, azaz Mézgát szinte mindenki ismeri Somogyban. Az egykori labdarúgóból lett utánpótlásedző már évtizedekkel ezelőtt elkötelezte magát a sport mellett.


Kaposvári Mézga Pek-Snack Focisuli klubvezetője, Horváth János azt mondja: hét éves koroában kezdett a Kinizsiben, a Rákóczi elődjében. Az első edzője volt Szili Feri bácsi, aki egy olyan karakter volt, aki azt mondta, hogy edzőnek ilyennek kell lenni, de ő biztos nem lesz ilyen.


- Az egész játékos pályafutásom szeleburdi volt, olyan, mint a csatároké, hogy többet megengedhettünk magunknak, mint a többi mezőnyjátékos. Később egyre nagyobb kedvet éreztem az edzőség iránt, és ami megfogott: a gyerekek voltak a nagyobb vonzerő - tette hozzá a klubvezető.  
A Mézga nevét viselő focisuli január elsején ünnepelte 16. születésnapját. Horváth János szerint az alapítás óta is sokat változott a világ.


- Az alapító tagok huszonöten voltak, és olyan játékosok voltak, akik eljutottak NB I-ig, NB II-ig, és a mostani fiatalokban nem mindig látom ezt az elszántságot. Nincs meg feltétlenül bennük az, hogy az életüket meg tudják változtatni, hogy sok pénzt keressenek, mert a mai világban ez sem egy elvetendő dolog - mondja Horváth János.


A klubvezető szerint régen több egyéniség volt a focipályákon, mint napjainkban, de a legtöbb Mézga-növendék ma is szeretne sokat fejlődni.


Kaposvári Mézga Pek-Snack Focisuliból Endre Hunor azt mondja: a klubvezető már két éve van itt. Nagyon jó edző, szeretettel bánik a gyerekekkel, nem kiabál, és nagyon szeretnek idejárni. - - Nagyon jól összeszoktunk, és jól elvagyunk így közösségben is - mondja a Kaposvári Mézga Pek-Snack Focisulitól, Makai Sándor.


Mézga az elmúlt évtizedek sok nagy hazai és külföldi élménye közül egy olaszországi tornát emelt ki, ahol egészen az első helyig menetelt fiatal csapatával.


- Egész éjszaka nem aludtunk, arra készültünk, hogy itt a vég, és megadatott a focisuli történetében a legnagyobb siker. Nulla-nullát játszottunk az Ajaxszal, és büntetőkkel legyőztük őket. Ők fetrengtek a földön és zokogtak, mi pedig szintén zokogtunk, a boldogságtól. Ezt nem biztos, hogy bármikor túl tudjuk szárnyalni - zárta Horváth János, Mézga.


Horváth János ma ünnepli hatvanadik születésnapját. Tanítványai szorgalmas és kitartó munkával kívánnak neki további jó egészséget és szép eredményeket.

Címkék: 60 éves, focisuli, Horváth János, Mézga, Kaposvár, sport