null

Amikor egy gyerek már elég idős ahhoz, hogy dolgozni kezdjen, akkor érdemes élnie a lehetőséggel. Ma már szerencsére számos lehetőség közül válogathatnak a fiatalok.

Fizetés már fiatalon

Aki korán belekóstol abba, hogy milyen pénzt keresni, az könnyebben tud gazdálkodni vele. A diákmunka egyik legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy a diák saját jövedelemhez jut. Ez segíti a szülőt és persze a tanulót egyaránt. 

A diákmunka lehetőségek Szegeden is elérhetőek, ehhez a szegedallas.hu oldalon érdemes nézelődni. A saját kereset nemcsak önállóságra, hanem felelősségre is tanítja az embert. Amikor még nem kell senkiért felelnie, csak magának keres egy kis kiegészítő zsebpénzt, akkor is be kell osztania, ha nem akarja, hogy kifolyjon a kezéből.

Sok diák nagyobb célokat tűz ki maga elé, mint egy saját autó vagy éppen a tanulmányainak finanszírozása. Szintén motiváció lehet egy új laptop, egy telefon, esetleg a jogosítvány megszerzése. Kinek és mire kell az adott összeg. Sokan ebből rendezik át a szobájukat, mennek el a barátokkal fesztiválokra, nyaralásokra, de a lényeg, hogy kitartó munkával elérhetjük a jövőbeni célokat.

A munkaidő kérdése

Igen ám, de mikor és hogyan. A probléma, hogy a tanulás mellett nem mindig akad idő arra, hogy dolgozzunk. A munkáltatók azonban tisztában vannak ezzel, így a diákok számára rugalmas munkaidőt alakítanak ki, aminek köszönhetően a pénzszerzés nem megy a tanulás rovására. Lehet ez hétvége, nyári szünet, téli szünet, esetleg a tavaszi vagy az őszi, vannak hosszú hétvégék, délutánok, esték. Ki és mikor engedheti meg magának, hogy dolgozzon pár órát.

Tapasztalat szerzése

Amikor friss érettségivel vagy diplomával kilépünk a munkaerőpiacra, akkor azzal szembesülhetünk, hogy minden cég 3-4-5 éves munkatapasztalatot vár el. De hogyan szedne össze egy 20-22 éves fiatal ennyi évet? A kérdésre a válasz: diákmunkával. Az anyagi juttatás kézzelfogható, ez kétségkívül igaz, de van egy másik fontos dolog is, ez pedig a munkatapasztalat.

Aki már fiatalon, 17-18 évesen elkezdi ezt gyűjteni, az később hatalmas előnnyel indulhat a pozícióért. Ráadásul a munkáltató is szívesebben foglalkoztat olyanokat, akiknek azért van már némi rutinjuk ebben a világban, nem teljesen ismeretlenül vágnak bele.

A diákmunkások általában nagyobb önbizalommal rendelkeznek, hiszen nem lesz nehéz számukra beleszokni egy csapatba, de a főnök elvárásai sem okozhatnak problémát nekik. További előny, hogy ennek köszönhetően több munkakörrel is megismerkedhetnek, ami hatással lehet a későbbi pályaválasztásra. Úgy is fel lehet fogni ezt az egészet, hogy egy kis tapasztalatot szereznek, miközben még fizetnek is érte. A lényeg az, hogy csak jól jöhetnek ki belőle.

A hírek gyakran beszámolnak arról, mely ágazatokban van nagyobb kereslet diákmunkásokra, milyen új kezdeményezések születnek ezen a téren, milyen keretek között vállalható a fiatalok számára munka – ezért érdemes mindig tájékozottnak maradni. A konkrét pozíciókat pedig a szegedallas.hu oldalán érdemes időről-időre lecsekkolni.

Címkék: diákmunka, szeged, reklám