Te is rajongsz érte, vagy esetleg még sosem kóstoltad? Bármelyik táborba is tartozz, cikkünkben garantáltan találsz érdekességeket, így mindenképp tarts velünk, a Bien.hu táplálkozás rovatában pedig további hasznos tippek várnak!
Az alapok: egyáltalán mi az a kefir?
Egy különleges tejtermék, savanyítás útján készítenek kefirgombák által. Az eredeti kaukázusi változat kancatejből készült, de manapság tehéntejet használnak erre a célra. Az íze leginkább az aludttejre hasonlít, de annál kicsit “csípősebb,” szénsavasabb, ami az erjedés során felszabaduló gázoknak köszönhető.
Emiatt figyelhető meg az a jelenség is, hogy a bolti poharas kefirek sokszor fel vannak puffadva, és ez esetben szó sincs arról, hogy lejárt volna a szavatossági idejük, csupán egy természetes folyamat megy végbe bennük.
Az autentikus kefir tartalmaz némi alkoholt is, ezt azonban az ipari változatban ne keressük.
Miért érdemes fogyasztani?
A kefirben rengeteg olyan anyag található, ami jótékony hatással van az emésztésre, különösképp a bélflóra egészségére. Magas a probiotikum-tartalma, emellett tartalmaz A-, D-, és B-vitamint, folsavat, kalciumot, jódot, vasat és magnéziumot.
Ráadásul alacsony zsír- és kalóriatartalmú, így a fogyókúrás étrendbe is nagyszerűen beilleszthető. Fogyaszthatod önmagában, de még jobb, ha eszel mellé némi magas rosttartalmú gabonakekszet, teljes kiőrlésű pirítóst, zabpelyhet, de szórhatsz bele len- vagy chiamagot is. Sőt, ha édesebb ízekre vágysz, egy kis mézzel és gyümölcsökkel is megbolondíthatod.
Hogyan lesz a tejből kefir?
Az átalakítást a kefirgombák végzik, melyek egyfajta erjedési folyamatot indítanak el a tejben, ami által szénsav, tejsav és némi alkohol keletkezik. Az ipari körülmények közt előállított kefirnél viszont gyakran használnak élesztőt és különféle (jótékony) baktériumokat, így ennek az íze és az állaga is különbözik a hagyományos változattól.
Lehet-e otthon kefirt készíteni?
Természetesen igen, ráadásul nem is nehéz! Bioboltban tudsz kefirgombát vásárolni, ami többször is felhasználható, ráadásul szaporodik, így elég csak egyszer megvenned, ha megfelelő körülmények közt tartod, sokáig eláll.
A folyamat pedig az alábbiak szerint néz ki: rakd a gombákat egy edénybe, önts rá tejet, majd zárd le légmentesen és tárold szobahőmérsékleten, sötét száraz helyen 2-3 napig. Ennyi idő alatt el is készült a kefir: most már nincs más dolgod, mint leszűrni, majd a kefirt fogyaszd el, a gombákat pedig mosd át tiszta vízzel, ezután önts rá ismét tejet, és kezdődhet a dolog elölről.
A legjobb, ha házi, nyers tejet használsz, viszont ezt fel kell forralni előtte, hogy ne maradjanak benne kórokozók.