null

Ma csak 10 percet 

10 perc alatt nem fogjuk teljesen kifordítani a lakásunkat, de épp ez a lényeg. Először is legyen a kezünk ügyében minden eszköz, amire szükségünk lehet. A MÖBELIX háztartási termékei között meg fogjuk őket találni.

A cél nem az, hogy megszállottan takarítsunk minden nap, hanem hogy megelőzzük a káoszt. A trükk? Ne csináljunk nagyobb kupit! Csak azt csináljuk meg, ami az orrunk előtt van. Egy gyors porszívózás itt, portörlés ott. Elég mindig csak a frissen megszáradt ruhát kivasalni. Mire észbe kapunk, már tisztább is a lakás, és még mindig van energiánk egy jó könyvre.

Vessünk véget a maratoni takarításnak!

Osszuk fel a lakásunkat zónákra, és csak egy területre koncentráljunk naponta. Ez lehet egyik nap a konyha, másnap a fürdőszoba. Így elkerülhetjük, hogy úgy érezzük, soha nem érünk a végére. Ráadásul megelőzzük, hogy egyszerre uralja el a lakást a rendetlenség, ahol egyszerre mindent is kellene csinálni. 

Túlélési technika

Elgondolkodtunk valaha azon, hogy miért olyan nehéz rendet tartani? Nem biztos, hogy a válasz a takarítási szokásainkban van, hanem inkább a tárgyaink számában. Igen, túl sok cucc, nagy rendetlenség.

A minimalizmus, mint életstílus, elsőre lehet, hogy túl szigorúnak tűnik. De valójában felszabadító. A kevesebb tárgy kevesebb helyet foglal, kevesebb por ül meg rajta, és kevesebb energiát emészt fel a tisztán tartása.

Nem egyszemélyes műfaj

Ha egyedül élünk, érthető módon minden ránk hárul. De ha többen lakunk együtt, nem kell, hogy az összes feladatot bevállaljuk. Készítsünk feladattáblát, vagy szervezzünk takarítós játékokat. 

A gyerekeknek rendezhetünk versenyt. Az nyer, aki hamarabb elpakolja a holmijait. A nagyobbak a 15 perces kihívásokat fogják imádni. A munka így nemcsak gyorsabban elkészül, de még szórakoztató is lesz.

Motiváció? Van az a pénz… vagy jó film

Van valami mámorító abban, amikor egy fárasztó nap után leülünk a tiszta lakásban. Körülöttünk minden a helyén van, és már nem stresszelünk a rendetlenség miatt. Na, de mit tehetünk, ha nincs kedvünk takarítani? Hát jöhet egy kis motiváció! 

Kapcsoljuk be a kedvenc lejátszási listánkat, nézzünk egy epizódot a kedvenc sorozatunkból jutalmul. Vagy csak képzeljük el, milyen klassz lesz élvezni a rendet. A motiváció nem jön mindig magától, de egy kis önjutalmazás csodákra képes.

Az igazi titok, hogyha kialakítunk egy szokást, a rendrakás nem lesz többé nyűg. A rendszeresség, akár napi, akár heti szinten, egy idő után automatikussá válik, és nem kell külön időt szánni rá. Egy próbát megér.

Címkék: möbelix, reklám