null

Érdemes megteremteni az anyagi biztonságot a legváratlanabb helyzetekre, és igénybe venni a Genertel Biztosító CASCO biztosítását, amely térítést nyújt lopáskárra, elemi károkra, részlopásra, valamint törésre és üvegtörés kárra is.

A téli gumi

Jelentős mértékben befolyásolja a kerekeken lévő gumiabroncsok minősége az autó kezelhetőségét. Nyáron érdemes a keményebb keverékből készült, kevésbé barázdált változatok mellett dönteni, mivel ezek a forró útburkolatnak jobban ellenállnak. Optimálisabb a tapadásuk, mert nagyobb felületen érintkeznek az úttesttel. 

Ezzel szemben a téli időszakban mélyebben barázdált, puhább összetételű változatra van szükség, vagyis téli gumira. Ez hideg aszfalton is képes magasabb tapadást biztosítani. Ráadásul hatékonyabban vezeti el a havat és a latyakot a nagyobb profilmélységének köszönhetően. Ez pedig a csúszásveszély csökkenését eredményezi. 

Mikor kell cserélni? 

Ha tartósan 7 Celsius fok alá kerül a hőmérő mutatója, akkor már érdemes sort keríteni a gumicserére. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az említett hőmérséklet alatt megszűnik a nyári gumi tapadása, azonban minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál kevésbé lesz megbízható. 

Ez azt jelenti, hogy megnőhet a féktáv, és gyakoribbá válhatnak a ráfutásos balesetek. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy a biztosítók megtagadhatják a kártérítést, ha kiderül, hogy a szerződés értelmében kötelező téli gumi helyett nyárit használunk. 

Továbbá jogszabály írja elő a profilmélység minimum értékét, amely 1,6 milliméter. Ha már nem éri el a barázdák mélysége, akkor feltétlenül sort kell keríteni új gumiszett vásárlására. 

Téli vagy négyévszakos?

A négyévszakos gumik rendelkeznek a nyári és a téli gumik sajátosságaival. Hazánkban is sokan használják, mivel meg lehet általa spórolni az évi kétszeri gumicserét, és a tárolással járó problémákat. 

Azok számára javasoltak, akik elsősorban városban használják az autójukat, azonban ha gyakran városon kívül, hegyi utakon kerül sor autózásra, akkor már ez a változat kevésbé megbízható. Ebben az esetben feltétlenül érdemes befektetni külön egy nyári és egy téli gumiszettbe. 

A tárolásra kiemelt figyelmet kell fordítani annak érdekében, hogy a gumik a minőségüket minél tovább megőrizzék. Olyan helyet kell keresni, ahol alacsony, de állandó hőmérséklet van, és nem túl magas a páratartalom, valamint jól szellőzik. 

Továbbá a nem felnire szerelt gumikat nem szabad állítva tárolni, mivel könnyen deformálódhatnak. Ezeket maximum négyes oszlopokban egymásra pakolva célszerű tárolni. Továbbá felfüggesztve is eltehetőek. 

A felnire szerelt gumik esetében más a helyzet. Ilyenkor tilos egymásra pakolva vagy felfüggesztve tárolni. Ezeket állítva érdemes raktározni. Mindemellett pedig fontos, hogy a gumikat az eltárolás előtt alaposan meg kell tisztítani.

Címkék: téli gumi, reklám