null

Az orvostudomány fejlődése során persze a kezdetleges, fájdalmas eljárásoktól eljutottunk a mai modern, gyors és fájdalommentes műtétekig. Az út a mai kezelésekig nem volt rövid, és zökkenőmentesnek sem mondhatnánk, de a szürkehályog műtétek története vitathatatlanul érdekes!

A szürkehályog, amely valójában a szemlencse elhomályosodását jelenti, az emberiség történetének egyik legrégebb óta ismert szembetegsége. Már az ókori civilizációk is találkoztak a jelenséggel, sőt a kezelési lehetőségeit is keresték, bár akkor még meglehetősen korlátozottak voltak az eszközök, illetve még a fájdalommentes kezeléshez szükséges tudás is hiányzott. A szürkehályog műtétek története az orvostudomány fejlődésének egyik legérdekesebb fejezetét képezi, hisz ez a kezeléstípus az évszázadok során lenyűgöző átalakuláson ment keresztül.

Ókor - a kezdetleges technikák kora

Az ókori Egyiptom és India területéről már a Krisztus előtti 5. századból is találhatók feljegyzések a szürkehályog kezelésére tett kísérletekről. Az egyik legkorábbi ismert eljárás a „couching” volt. Ennek során egy tű segítségével mechanikusan eltolták a szemlencsét a látótérből, hogy a beteg ismét láthasson. Bár ez a valós problémát nem oldotta meg, a tüneteket enyhíthette - amennyiben nem lett még nagyobb baj a beavatkozásból. A módszer ugyanis fájdalmas és veszélyes volt, így sok esetben maradandó károsodást okozott a szemben. Ennek ellenére különböző területeken, többek közt a Római Birodalomban és az ókori Görögországban is alkalmazták.

Középkor - a lassú fejlődés időszaka

A középkorban az orvostudomány fejlődése lelassult, és a szürkehályog kezelésében sem történt jelentős előrelépés. A „couching” módszert továbbra is alkalmazták, és az orvosi technológiák fejlődésének hiánya miatt a sikeres beavatkozások aránya továbbra is alacsony maradt. Ebben az időszakban a betegségeket gyakran spirituális okokra vezették vissza, és orvosok helyett vallásos gyógyítók igyekeztek “meggyógyítani” a betegeket.

A 18. század - áttörés a modern orvoslás felé

Az igazi áttörés a szürkehályog kezelésében a 18. században következett be. 1748-ban Jacques Daviel francia sebész volt az első, aki - a tűs, eltolásos megoldás helyett - sikeresen távolította el a beteg szemlencséjét. Ez az új eljárás, amit extrakciós módszernek neveztek, hatalmas előrelépést jelentett, hiszen a betegek látása így tartósan javulhatott. Az eljárás azonban még mindig kockázatos volt, mert még így is gyakran léptek fel fertőzések és egyéb szövődmények a műtét után.

20. század - a modern szürkehályog műtét születése

A 20. század közepén újabb forradalmi újítások jelentek meg a szürkehályog kezelésében. Harold Ridley brit szemész 1949-ben beültette az első műlencsét egy szürkehályoggal küzdő beteg szemébe. Ez a technika megoldotta azt a problémát, hogy a lencse eltávolítása után a látás nem volt teljes mértékben helyreállítható. A műlencse használata azóta az egyik alapköve lett a modern szürkehályog sebészetnek.

A 1960-as és 1970-es években további újítások tették biztonságosabbá a szürkehályog műtéteket. A fakoemulzifikáció nevű eljárás, amely során ultrahang segítségével “törik” össze és távolítják el a szemlencsét, a szürkehályog műtétek történetének egyik legfontosabb állomása lett. Ez a fájdalommentesen végezhető eljárás lehetővé tette a gyorsabb gyógyulást és a szövődmények kockázatának jelentős csökkenését is.

21. század - lézeres technológiák és precíziós műtétek

Napjainkban a szürkehályog műtétek a lézertechnológia bevezetése révén még pontosabbá és biztonságosabbá válnak. Ma már akár femtoszekundumos lézer felhasználásával is végezhető a műtét mely rendkívüli precizitást biztosít, hiszen a lézer minimalizálja az emberi tényezőből adódó esetleges hibákat.

Aki azt szeretné, hogy az őt is gyötrő, több ezer éves problémát megoldja valaki, az forduljon bátran a látásjavítás specialistájához, a Focus Medicalhoz, ahol egy alkalmassági vizsgálatot követően gyorsan és fájdalommentesen szabadíthatják meg a szürkehályogtól! 

Címkék: szürkehályog, reklám