null

A TM gyakorlatilag nem más, mint egy olyan különleges meditációs forma, amelynek során az egyszerű instrukciók könnyűvé teszik az egyén számára, hogy békés, nyugodt, meditatív állapotba kerüljön. Ha pedig sok ember gyakorolja együtt a Transzcendentális Meditációt és éri el ezt a békés állapotot, akkor a hatás összeadódik, és tudományosan is bizonyítható módon pozitív befolyással van a környezetre is.

A MEDITALAS.HU oldal Vélemények menüpontjában hiteles visszajelzéseket olvashatunk arról, milyen módon változtatta meg azoknak az embereknek az életét és látásmódját a rendszeres meditáció, akik elkezdték a Transzcendentális Meditációt gyakorolni. 

Mi az a Maharishi-hatás?

A Transzcendentális Meditáció megdöbbentően jótékony hatását a társadalomra Maharishi Mahesh Jógi nagycsoportos kísérletei bizonyították. Az indiából származó Maharishi végzettsége szerint fizikus volt, éppen ezért minden kísérleti eredményt független szakértők véleményével támasztott alá, és nagyon pontos, logikusan követhető tanulmányokat publikált a kísérletek során tapasztaltakról. A TM környezetre gyakorolt hatását éppen ezért Maharishi-hatásnak nevezték el.

A legismertebb az a kísérlet, amelyet 1993-ban hajtottak végre Washingtonban. Itt 4000 ember gyűlt össze, hogy két hónapon keresztül együtt meditáljanak. A kísérlet célja az volt, hogy 20%-kal csökkentsék a bűnözési rátát a régióban. A helyi rendőrfőkapitány hitetlenkedve kommentálta a kezdetekkor az ötletet, de az eredményeket követően irányt váltott a hozzáállása. 27 független tudós követte személyesen a kísérletet, amelynek eredményeképpen minden véletlent kizárható módon, egyértelműen a TM-nek köszönhetően több mint 23%-kal csökkent a bűnözési ráta a környéken. 

Mindezt úgy, hogy a washingtoni kormány előtte évi 1 millió dollárt költött a bűnözés elleni harcra, csupán azért, hogy így is 10%-os emelkedést regisztráljon minden évben. Vagyis az eredmény egészen megdöbbentő volt a tudósok, valamint mindazon szakemberek számára is, akik Washington közbiztonságáért voltak felelősek. (Forrás: Social Indicator Research 1999. vol. 47., no. 2.)

Még több kísérlet

A fent ismertetett kísérleten kívül sok alkalommal ösztönözték az embereket, hogy néhány százan vagy ezren gyűljenek össze, és gyakorolják közösen a Transzcendentális Meditációt. Minden alkalommal ugyanazt az eredményt konstatálták a megfigyelő elemzők: a nagy csoportban végzett meditáció valóban csökkentette a bűnözési rátát, és háborús övezetekben még az áldozatok száma is mérséklődött. Vagyis kimutatható volt a társadalmi tendenciákra gyakorolt pozitív hatás. A Maharishi-hatásról és a kutatásokról bővebben a MEDITALAS.HU oldalán is olvashatunk.

Az eredmények publikációi neves szaklapokban jelentek meg, tudós körökben azonban máig vitatott, hogy a kollektív tudat valóban létezhet. Pedig a meditáció közösségre gyakorolt jó hatása logikusan levezethető abból, hogy minél több ember éri el egyéni szinten a nyugalmat, békét és nagyobb tudatosságot, annál erősebben érezhető az együttes hatásuk a környezetben is.

Már a rádióban is hallhattunk róla

Nálunk Sebestyén Balázs foglalkozott mostanában igen gyakran a témával, és sokat beszélt a rádióban a Transzcendentális Meditáció mikéntjéről és hatásairól. Ennek köszönhetően meglepően nagy számban kezdték el gyakorolni az emberek ezt a fajta meditációt. Mégis még mindig van, aki nem tudja, pontosan mi is ez.

Ha szeretnél még többet olvasni a témában és kipróbálnád a Transzcendentális Meditációt, akkor látogasd meg a MEDITALAS.HU oldalát, ahol gyakorlatias tanfolyam keretén belül te magad is elsajátíthatod a technikát, amelynek segítségével egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetsz.

Címkék: meditáció, reklám