null

Hiszen miért lehetne Ön a következő, aki élete harcsájával fotózkodik büszkén, nem ördöngösség ez, hanem megfelelő felszerelés, technika, illetve helyválasztás és persze türelem kérdése. A legkönnyebb dolga természetesen az első tétellel van, hiszen a Damil.hu kínálatában kapható harcsázó orsó sok problémára megoldást kínál.

Milyen felszerelés kell a harcsázáshoz?

Ez nem egy finomkodós műfaj, erős felszerelésre van szükség, elsősorban olyan botra, ami képes extra terhelést is kibírni a hosszú fárasztás ideje alatt.

Az orsónak is hasonlóan strapabírónak kell lennie, ez a legfontosabb szempont, ezen belül már inkább ízlés kérdése, hogy első- vagy hátsófékes, esetleg multiplikátoros modellt választ. A fontos csak az, hogy a fékrendszer a meredek helyzetekben se hagyja cserben, hiszen a harcsa igen kitartó ellenfél, nem adja könnyen magát.

Kell még jó damil, ez lehet fonott vagy monofil, a lényeg, hogy ne szakadjon könnyen.

A végszerelék megválasztása már ennél kicsit trükkösebb, hiszen a választott módszer, illetve a csali függvénye. A feladat lényege annyi, hogy a csalit a mederben olyan mélységben lehessen tartani, ahol a harcsa érdeklődését felkeltheti.

A harcsázó hely és idő kiválasztása

Ha már megvan a jó felszerelés, nincs más hátra, mint hogy elmenjen egy olyan helyre, ahol méretes harcsákkal találkozhat, hiszen egy sem fog Önre várni reggel a fürdőkádban.

A harcsák szeretik a folyóvizet, ott pedig elsősorban az alámosott partszakaszok a kedvelt helyeik, de a vízbe dőlt fák környékén is jó eséllyel sikeresen horgászhat rájuk, ha kicsit figyelmesebben megvizsgálja ezeket a szakaszokat, akár a hal jelenlétére utaló nyomokat is felfedezhet, egy pörsenés, burvány vagy tolás árulkodhat a nagy bajuszos jelenlétéről.

A megfelelő hely mellett az időpont is számít, a szezon az idő melegebbre fordulásával veszi kezdetét, de tipikus harcsázó időnek a nyári, zivatarváró, fülledt meleg számít igazán, hiszen ebben az időben a harcsák sokkal mozgékonyabbak, idegesebbek, könnyen rávágnak minden tápláléknak tűnő dologra, ami a szemük elé kerül. Főleg így van ez éjszaka, hiszen ez a rablóhalak valódi portyázási ideje, tehát Önnek is ilyenkor érdemes igazán próbálkozni.

Az ívás előtti időszak tavasz végén, nyár elején szintén intenzív, hiszen ilyenkor a harcsa terepet rendez, izgalomban van, könnyen felveszi a kishalakat, nadályt vagy a gilisztacsokrot, de akár a halas pelletet is, ha sikerül elé beejtenünk.

Kuttyogtatás

Bár a horgászat esetén alapvetően fontos a csend, de ennél a halfajtánál ez hatványozottan igaz, hiszen maga a hal is a part menti vizekben portyázik, igazán érzékeny a zajokra. Viszont van olyan zaj is, ami a segítségünkre lehet, ez az úgynevezett kuttyogatás, amivel a közelünkbe hívogathatunk nagyobb példányokat is. Ehhez van egy speciális fa eszköz is, ezzel kell ritmikusan ütni a vizet, hiszen ez a rablások csattanó hangjára emlékeztet.

Címkék: damil.hu, reklám