null

Népszerűségét az is bizonyítja, hogy sokat olvashatunk, hallhatunk róla a médiában.

A legfontosabb tudnivalók

Tökéletesen képes helyettesíteni az elveszített fogat azáltal, hogy közvetlenül a csontba kerül behelyezésre. Az implantátum maga egy kis csavar, melyet egy előkészített “lyukba”, a furatba helyeznek. A fogorvosok a szükséges anyagokat és segédeszközöket a fogaszatiaruhaz.hu oldalról is beszerezhetik a művelethez. A csontosodás folyamatának végére pedig ugyanolyan szilárdan áll majd a helyén, akárcsak egy igazi fog. 

A behelyezést követő gyógyulási idő leteltével egy speciális felépítmény kerül rá, ez helyettesíti a fogat. Így tehát nem kell a szomszédos fogakat lecsiszolni ahhoz, hogy a helyére lehessen rögzíteni az újat, mert azt a beültetett csavar tartja.

Az implantátum anyagát olyan fémek adják, melyek szövetbarát anyagok, így biztosan nem okoznak gondot. Általában orvosi titánt vagy cirkon-kerámiát használnak.

Ha nem pótoltatjuk az elvesztett fogunkat

A legnagyobb gondot az okozza ebben az esetben, hogy a fogsorunk idővel át fog rendeződni. A környező fogak elvándorolhatnak, széthúzódnak, ami azt eredményezi, hogy máshol egy másik fog nagyobb terhelést fog kapni. A szemben álló fogak kiemelkedhetnek. A megváltozott fogsor miatt átalakulnak majd rágási szokásaink, ami emésztési zavarokhoz vezethet. 

A kommunikáció során is észre fogjuk venni: mimikánk megváltozik, mint ahogyan a beszédünkre, hangképzésünkre is hatással lesz, ha nem pótoljuk hiányzó fogunkat. Mindezeken túl pedig nem elhanyagolható az esztétikum sem. Magabiztosságunk, megjelenésünk láthatja kárát, ami hosszú távon a viselkedésünkre, így társas kapcsolatainkra is kihathat. 

Amikor biztosan jó megoldást jelent az implantátum

Számos esetben használhatunk implantátumot, de vannak olyan élethelyzetek is, amikor szinte teljesen biztos, hogy a legjobb, legkorszerűbb megoldást az implantátum alkalmazása jelenti.

Az egyik ilyen eset, amikor hagyományos hídpótlást kapna a páciens. Implantátummal elkerülhető, hogy az ép fogakat le kelljen csiszolni. Ugyanez a helyzet részleges, kivehető fogpótlás esetén is, de a teljes kivehető protézist is kiválóan lehet rögzíteni implantátummal, és ilyenkor teljesen mellőzni lehet a műfogsor-ragasztó használatát.

Az implantátummal egy egész sor fogpótlási beavatkozás elvégezhető úgy, hogy szinte nem is kell kompromisszumot kötnünk, hiszen az új “fog” ugyanúgy fog funkcionálni, mint az eredeti. Szilárdan áll a helyén, speciálisan erre fejlesztett eszközöket, anyagokat használnak hozzá, melyek kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy biokompatibilisek legyenek, azaz a szervezetbe kerülve ne alakuljon ki semmiféle ellenreakció.

A fogpótlás fontos kérdés! Ne hanyagoljuk el!

Címkék: fogpótlás, reklám