Nemcsak a feltételesség rendszerében, hanem az Agrár-ökológiai Programban (AÖP) is lettek változások az új egységes kérelem bevezetésével. A talajtakarástól a táblaméret korlátozáson át a forgatás nélküli talajművelésig vagy az őshonos haszonállatokkal történő legeltetésig hoz bőven újdonságokat az AÖP.

A szabályozások rengetegében segíthet eligazodni a Morva Növénydoki. Gazdaság adminisztráció, növényvédelmi szaktanácsadás, pályázatírás vagy talajmintavétel esetén is fordulhatsz hozzájuk bátran.

Újdonságok 2024-re szántós gyakorlatokban 

Az már jól körvonalazódik, hogy milyen változásokra kell számítani a szántós gyakorlatok terén. 

- Egyik ilyen, hogy meghatározott fajlistából lehet majd növényeket talajtakaróként elvetni. 
- Már 1% parlag/tájképi elemmel és 9% „zöldítési” technológiával tudsz AÖP pontokat szerezni.
- Ügyelni kell arra, hogy azonos kultúrák elválasztására 2 méteres sávot kell kihagyni.
- Engedmény, hogy a folyékony fejtrágyákat bedolgozás nélkül is szabad használni, ureázgátló készítményekkel együtt.
- Vizes élőhelyektől 50 méteres biztonsági sávban nem lehet mikrobiológiai, nitrogénmegkötő készítményt, illetve talaj- és növénykondicionáló szereket alkalmazni. 
- Idei évtől a forgatás nélküli talajművelés és a karbamid műtrágyák gyakorlatával együtt is lehet élni.

Gyepes gyakorlatok változásai 

Két fontos módosítás mindenféle gyepes tevékenységet érint. Az egyik az, hogy amennyiben a gyepes területen van tájképi elem, akkor nem vonható be a gyakorlatba. A VP támogatásokat érintően pedig, ha kaszálási/művelési korlátozások vannak, ezentúl azokat is be lehet tartani.

Nézzük a további újdonságokat!

- Pásztorló, illetve szakaszos legeltetésnél a teljes gyepnek legeltetettnek kell maradni, és a felét be kell vonni az AÖP-ba. Fontos tudni, hogy maximum 30%-nyi nem termelő tájképi elem lehet egy-egy adott gyeptáblán. Legeltethető állatok közé sorolhatók most már a lófélék, a juhok, a kecskék és bivalyok. Sőt akár a tejhasznosítású szarvasmarhák is, ha a tej szerkezetátalakítási támogatásban nem vesznek részt.
- Kizárólag alternáló (szársértő nélküli) kasza használatával teljesíteni tudod a vállalásokat.
- Újdonság az is, hogy kaszálás során minimum 10 cm-es tarlómagasságot meg kell hagyni.
- Extenzív gyepeket évente minimum egyszer, május 1. és szeptember 30. között kaszálni kell.

Természetesen az állandó kultúrák terén is vannak bőven módosítások, például a méhekre veszélyes szerek vagy a biológiai ágensek tekintetében is. Ha képbe szeretnél kerülni minden változással, és azokra praktikus megoldási javaslatokat is vársz, akkor egyeztess a Morva Növénydokival!

Címkék: morvanovenydoki, pásztor, adminisztráció, szántó, növényvédelem, szabályozás, szolgáltatás, állattenyésztés, agrár, gazda, mezőgazdaság, reklám