Egyiptomba utazhatunk egyénileg, de ha a szervezést inkább egy irodára bíznánk, akkor választhatjuk a Premio Travel egyiptomi útjait is. Ám akár egyedül, akár csoporttal vágunk neki a nyaralásnak, mindenképp érdemes megfelelően felkészülni. Ehhez hoztunk most néhány jó tanácsot, alapvető információt az országról.

Beutazás, okmányok, valuta

Magyar állampolgárok számára útlevél és vízum is szükséges az országba való belépéshez, az előbbinek a hazatérés dátumától még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ezt már néhány héttel az indulás előtt ellenőrizzük, hogy legyen még időnk intézkedni, ha szükséges. 

A vízumot pedig helyben, az egyiptomi reptéren tudjuk majd igényelni, az ára 25 euró fejenként. Az ország hivatalos pénzneme az egyiptomi font, aminek váltópénze a piaszter. A legtöbb helyen elfogadnak bankkártyát is, de azért jó, ha van nálunk némi készpénz. Fontot ott helyben érdemes váltani, de ha amerikai dollárunk vagy eurónk van, általában azzal is tudunk fizetni. A helyi adót is a helyszínen kell fizetni, ez 2 euró/fő/éj összegű. 

Az ország hivatalos nyelve az arab, melynek az egyiptomi változatát beszélik, de azokon a helyeken, ahol nagy a turistaforgalom, a többség beszél angolul, olaszul és franciául is.

Éghajlat, időjárás, öltözködés

Egyiptom éghajlata főként sivatagi, egyedül a Földközi-tenger partvidékén, illetve a Nílus deltájának környékén szubtrópusi. A nyarak forróak és szárazak, nem ritka a 40°C-os hőmérséklet sem, a telek viszont enyhék, ekkor is 20°C felett alakul az átlaghőmérséklet.

A ruházatunkat illetően ne csak az időjáráshoz, hanem az ország kulturális szokásaihoz is alkalmazkodjunk. Kerüljük a szűk, sötét színű darabokat, mert ezekben nagyon melegünk lesz, helyette világos, vékony anyagú, lenge és jól szellőző ruházatot viseljünk. A biztonság kedvéért legyen nálunk egy vékonyabb pulóver és hosszúnadrág is.

Lévén egy muzulmán országról van szó, a nők mindenképp kerüljék a túl sokat mutató ruhákat, például a miniszoknyát, crop topot, érdemes a vállat és a térdeket eltakaró öltözetet viselni. A fejfedő (sapka, kalap) és a napszemüveg viszont mondhatni kötelező tartozék, hiszen ezek védelmet nyújtanak az arcunknak és a szemünknek az UV-sugárzás ellen. Ez egyébként kifejezetten erős, így mindenképp használjunk magas faktorszámú naptejet napi több alkalommal is. 

Közlekedés az országon belül

Ha egyénileg utazunk, magunknak kell gondoskodnunk a helyi közlekedésről is. A buszhálózat elég fejlett, gyakran indulnak járatok a városok közt, de ezek általában elég zsúfoltak.

A vonatokra szintén a nagy tömeg jellemző, ráadásul a kocsik az állapota sem épp a legjobb.

A legkényelmesebb közlekedési mód nagyobb városokban egyértelműen a taxizás, igaz, ennek az árai is magasabbak.

Címkék: premiotravel, idegenvezető, vízum, piramis, valuta, sivatag, Egyiptom, tenger, utazás, éghajlat, nyaralás, reklám