Számtalan olyan esetben sor kerülhet gégecső alkalmazására, amikor folyadékokat vagy gázokat kell mozgatni, vezetni, hiszen rugalmas, hajlékony, könnyű és mindezek mellett még tartós is.

A villanyszerelésben használt – szakszóval – védőcsöveket is ezen a néven emlegetik a köznyelvben, pedig velük szemben egészen másfajta kívánalmakat támaszt a villanyszerelő szakma.

Hogyha teljes beruházáshoz, nagytételű vásárláshoz keres megbízható szakmai beszállítót, vagy egy különleges terméket keres, kérje a Vilszershop ajánlatát, hogy egyedi árral és szaktanácsadással segítsék projektjét a sikeres kivitelezés útján.

Gégecső, ami védőcső

De nem is az elnevezés a fontos, nyugodtan nevezhetjük mi is a villamosipar rugalmas védőcsöveit gégecsöveknek, csak tudjuk, hogy miről beszélünk, és milyen szakmai sztenderdeknek kell megfelelnie.

Hiszen a védőcső-gégecső esetében nem folyadékok vagy gázok hatékony és biztonságos vezetése a cél, hanem – jellemzően a falban futó – kábelek és vezetékek mechanikai védelme, szigetelése, elválasztása a vakolattól a könnyebb szerelhetőség, cserélhetőség érdekében. Ezek a csövek manapság már legnagyobb részt műanyagból készülnek, ritkábban fémből, de ebben az esetben is műanyag védőréteggel.

A választék igencsak széles, egy jól felszerelt szakáruház több tucat terméket is kínálhat ebben a kategóriában.

Hogyan válasszon gégecsövet?

A védőcsövek kiválasztásánál általában három fontos szempontot érdemes figyelembe venni: ár, lépés- avagy nyomásállóság és a faggyal szembeni tartósság.

Általánosságban ezek a legfontosabbak, de speciális esetben más paraméterek is fontossá válhatnak, mint a tűzállóság, a halogénmentesség, flexibilitás, alaktartás, ütésállás vagy UV-védelem.

Milyen kiegészítőkkel árulják?

Sok gyártó legfeljebb toldalékolót kínál a gégecsövek mellé, egyébként pedig a legtöbbet használt paraméterekre szabják a kínálatot, könnyű, szabvány, lépésálló modelleket gyártanak, és a különleges igényeket teljességgel figyelmen kívül hagyják. Természetesen így is nagy tételben árulnak, hiszen a legtöbb tégla-, beton-, vagy gipszkartonfalba tökéletesen megfelelnek az átlagos elektromos hálózatok kiépítéséhez.

A különleges igényeket az ezekre szakosodott gyártók elégítik ki, ők egy-egy speciális piacra dolgoznak, és a kiegészítő elemek is inkább náluk szerepelnek nagyobb választékban. Ilyen lehet a tömszelence vagy a csőrögzítő, ezekkel a védettségi szint az IP66-ot vagy akár az IP 68-at is elérheti.

Ilyen spéci csövekre és különleges kiegészítőkre szükség lehet kültéren, fokozott tűzveszélyt jelentő projekteknél, vagy a vegyiparban, élelmiszeriparban, nem is szólva az olajiparról.

Ahány projekt, annyi megoldás, mindig érdemes szakértőhöz fordulni az optimális megoldásért.

Címkék: gpiszkarton, gégecső, ütésálló, vilszershop, elektromos, hálózat, védelem, áram, reklám