A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban is foglalkoznak székletinkontinencia kezelésével, és ha időben keressük fel a rendelőt, akkor akár műtét nélkül is javulhat az állapotunk. Mutatjuk, milyen lehetőséget kínálnak erre a szakorvosok!

Kinél alakulhat ki a betegség?

Tévhit, hogy az inkontinencia csak az idős embereket érinti. A háttérben ugyanis a kismedencei izmok, legfőképp a végbél záróizmának elégtelen működése áll, ez pedig megsérülhet egy műtét során is. Nem egy esetben pont az aranyeres műtétek következménye vezet a tünetekhez.

A kismamáknál szülés után is előfordulhatnak széklet-, illetve vizelet-visszatartási zavarok, amelynek oka szintén a kismedencei izmok sérülésében keresendő.

Előfordul ugyanis, hogy az épen maradt izmok egy ideig átveszik a gyengébb izomzatok feladatát, így helytelenül kezdenek el működni. Egyrészt a lazaság, másrészt a túlfeszülés okozhat panaszokat.

Jobb már a gyanú megjelenésekor felkeresni egy proktológust, aki tud segíteni. Érdemes magánrendelőbe menni, ahol biztosak lehetünk benne, hogy egyénre szabott gyógymódot fognak javasolni. Itt a legújabb kezelési módokat is ismerik és alkalmazzák, ezek közé tartozik a komplex kismedencei rehabilitációs tréning program is.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

Kismedencei panaszok esetén az orvosok nagyon körültekintően járnak el. A vizsgálat több részből áll, ezek a következők:

- Hölgyeknél nőgyógyászati vizsgálat: Ez a szokásos módon történik, kissé kellemetlen, de nem fájdalmas.

- Hüvelyi, gáti ultrahangvizsgálat: Egy modern rendelőben ezt digitális 3D-s végbélultrahanggal végzik, célja, hogy megállapítsák, mely izmok a lazák, melyek a túlzottan feszültek.

- EMG, az izomműködés vizsgálata az izmok elektromos jelei alapján: Ez olyan, mint az EKG. Több helyre helyeznek fel érzékelőket, melynek jeleit számítógéppel elemzik és értékelik. Nagy segítséget jelent mindez a helyes diagnózis felállításában.

A kapott eredményeket az orvos közli a pácienssel és megbeszélik a lehetséges gyógymódokat.

Komplex kismedencei rehabilitációs tréning program

Ha műtét nélkül kezelhető az inkontinencia, az jó hír. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban ez esetben a komplex kismedencei rehabilitációs tréning programot javasolják, amelynek során a trénerek megmutatják, hogyan lehet erősíteni a kismedencei izmokat.

Kezdetben egy 4 alkalmas tréninget javasolnak: heti 1-2 alkalommal kell megjelenni a rendelőben, ahol az adott gyakorlatokat el lehet végezni. Ha kell, további tréning időpontokat is megadnak.

Semmiképp sem szabad félvállról venni a panaszokat, hiszen a fokozódóan romló inkontinencia jelenléte negatívan befolyásolja életvitelünket, gátolja a munkavégzést, a szórakozást, és pszichés betegségeket is okozhat. Keressünk fel egy jó szakorvost, aki tud segíteni a gyógyulásban!

Címkék: inkontinencia, aranyeresseg, nőgyógyász, széklet, ultrahang, aranyér, vizelet, rehabilitáció, tréning, kismama, rendelő, vizsgálat, orvos, reklám