null

Mindkét fajta érzékelő (de nevezhetjük őket szenzoroknak vagy közelítéskapcsolóknak is) esetében egy rezgőkör alapozza meg a működést. Ha érzékelési mezőjében van egy tárgy, az befolyásolni fogja a rezgési amplitúdóját. Kapacitív és induktív érzékelőket a Penta-Elektrik termékei között is találunk.

Mik azok a közelítéskapcsolók?

A közelítéskapcsolók lényege, hogy a fémtárgyakat anélkül is érzékelik, hogy fizikai érintkezésre lenne szükség. Használatuk igen széles körű, megtaláljuk őket az autóiparban, az élelmiszer- és italgyártásban, az anyagmozgatásban, a gépgyártásban és a csomagolóiparban is. Összesen háromféle létezik belőlük: induktív, kapacitív és mágneses, ebben a cikkben az első kettőről lesz szó.

Az induktív közelítéskapcsolókról

Az induktív érzékelő elektromágneses indukciót használ erre, a benne található párhuzamos LC rezonáns áramkör határozza meg a frekvenciát. Ennek az áramkörnek a tekercse egy másnesesen nyitott vasmagon található, nagyfrekvenciás mágneses mezőt hoz létre. Ennek hatására a fémből készült, hozzá közel tartott tárgyban örvényáramok keletkeznek, melyek miatt csökken az érzékelő rezgésének amplitúdója.

Az energiahatékonyan működő készülék teljesítményfelvétele minimális, ezért sok előnyre tehet szert, aki használja, például:

- Nem melegszenek fel a mezőjébe kerülő fémtárgyak
- Nem hat mágneses mező a fémtárgyakra
- Nincsen rádiós zavarkeltés 

Fontos jellemzője az úgynevezett érzékelési távolság is. Két fajta létezik az induktív közelítéskapcsolókból: síkba süllyesztett és nem süllyesztett kivitelű változatok. Az elsőnél kisebb az érzékelési és kapcsolási távolság, mint a másiknál.

Kapacitív érzékelők

A frekvenciát ebben az esetben a Wien-híd RC oszcillátora határozza meg, aktív eleme egy kondenzátor. Ez az érzékelő képes folyadék, por vagy részecskés anyagok kimutatására is, és míg az induktív közelítéskapcsolóknál az amplitúdó változik, itt a frekvencia fog eltérni. A tárgy helyzete, távolsága, az anyag dielektromos állandója, valamit a tárgy mérete is meghatározza, hogy mikor lép fel kapacitásváltozás. 

Ezek az érzékelők igen érzékenyek a szennyeződésre és nedvességre, ez hátrányként léphet fel bizonyos esetekben. Leggyakrabban silókban, takarmánykeverő üzem automatizálásának kiépítésénél veszik igénybe őket. Ezek mellett segít abban is, hogy különböző konvejorok, felhordók telítettségét meghatározzák, takarmányok és premixeket érzékeljék vele.

Ezek alapján tehát az igényeinknek legmegfelelőbb terméket érdemes választani!

Címkék: penta-elektrik, reklám