null

Annak ellenére, hogy szép, sokan meg sem próbálkoznak azzal, hogy életben tartsanak egy calatheát. De vajon miért ennyire bonyolult a nevelésük, miért nem költöznek be minden otthonba?

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni erről a növényről, és kinek ajánlott megpróbálkozni a nevelésükkel.

A zebralevélről röviden

A Tropical Home mini növényei között megtalálhatjuk ezeket a különleges változatokat, amelyek a nyílgyökérfélék családjába tartozó trópusi növények. Rokonai a ctenanthénak, valamint a talán még ismertebb marantáknak.

A zebralevél elsősorban a trópusi Latin-Amerika párás esőerdőiben őshonos, ahol nagyon szereti a sűrű aljnövényzetet. Ott nagy és díszes leveleket növeszt, amik fényesek, merevek és kartonszerűek. Az eredeti élőhelyükön számos dologra használják ezeket, mint például halak vagy egyéb élelmiszerek csomagolására.

Latin-Amerikában nagyon magas a páratartalom, ennek köszönhetően itt folyamatos az esővíz-utánpótlás, amit szeretnek e növények. Szűrt fényben, zöldellő környezetben élik a mindennapjaikat. Amennyiben sikerül nekik hasonló kondíciókat teremteni itthon, akkor boldogan fejlődnek, ellenkező esetben nehéz helyzetben vagyunk.

Néhány fajta nehezen bírja a meleget, a szárazságot, ezáltal betegségre hajlamossá válik, ilyenkor ezeknek a példányoknak a növekedése lelassul, és előfordulhat az is, hogy szépséghibák keletkeznek rajtuk.

Miért érdemes calatheát tartani?

A zebralevélnek akadnak olyan fajtái, amelyek kifejezetten könnyen tarthatóak, így kezdők számára is tökéletes választásnak bizonyulnak. Akik tehát csak most ismerkednek a beltéri növényneveléssel, azoknak sem okoz majd problémát a calathea gondozása.

Bár sokan ódzkodnak tőlük, sok érv szól mellettük. Az egyik, hogy kevés fénnyel is beérik, sötétebb lakásban ugyanúgy jól érzik magukat, mint egy fényes szobában.

A mintás levelek szépen díszítik a teret, bokros növekedésük miatt pedig nem kell amiatt aggódni, hogy nem marad hely nekik a lakásban. Ráadásul, mivel nem mérgezőek, gyermekek mellett is bátran tarthatunk belőlük. Ha tudunk könnyen gondozható fajtát találni, az biztosan ékes dísze lesz az otthonunknak.

Melyik ajánlott kezdők számára?

Az egyik ilyen a calathea musaica “Network”, ami egy kitartó és egyszerűen gondozható fajta. Bármely kezdő szobakertész számára megfelelő választás lehet, nemcsak azért, mert egyedi lombozata van, hanem azért is, mert levelei élénk és friss zöldek, amik bárhol különleges hangulatot teremtenek. Ez a típus nem problémázik azon, ha száraz a földje, hanem csendben tűri, de még a páratartalom miatt sem fog panaszkodni.

Ugyanez elmondható a calathea makoyanáról is, ami jól tűri a kiszáradást és a szűrt fényt. A levelei kerekded, ovális alakúak, foltos mintázatuk pedig a pávatollhoz hasonlít. Öntözés előtt minden esetben nézzük meg, hogy mennyire puhák a levelek, hiszen ez jelzi, hogy szüksége van-e  nedvességre a növénynek.

Címkék: tropical home, reklám