A magyarok szeretik a csípős ételeket, de van, ami talán nekünk is sok. A Trinidad Moruga Scorpion ezek közé tartozhat, hiszen extrém íze miatt csak fanatikusoknak ajánlott, nekik is nagy körültekintést javasolnak a szakértők. A Chili Hungária Webáruház fűszerei között is megtaláljuk ezt a fajtát, de nézzük, miért is olyan különleges?

A származási helye: Trinidad

A Kolumbusz Kristóf által 1498-ban felfedezett sziget a Szentháromság (Trinidad) spanyol nevét viseli, először spanyol, majd angol gyarmat lett, végül 1962-ben sikerült megszereznie függetlenségét. A kétezres években itt találtak rá arra a chili paprikára, melyről cikkünk is szól, a Trinidad Moruga Scorpion-ra, mely spontán keresztbeporzással kialakult tájfajta paprika, vagyis nem nemesítés útján jött létre. Ez pedig igen ritka, tudván, hogy Amerikában a chilitermesztést az utóbbi évtizedekben csúcsrajáratták a farmerek. 

Hogy kerül az elnevezésébe a Moruga név? Hát úgy, hogy egy dél-trinidadi város neve ez, ahol őshonos a paprika, és valószínűleg az exportfolyamatok nyomán így ragadt rá a kifejezés nagyjából a 2010-es évek tájékán, amikor Amerikába kerülhettek a trinidadi tájfajta chilimagok.

A “skorpió” nevet pedig azért kapta, mert a termés végén egy kunkori, az állatéra emlékeztető farok látható.

A chili jellemzői

2012-ben választotta a Guinness Rekordok Könyve a világ legerősebb paprikájának, az addig a címet birtokló Trinidad Scorpion Butch T-t taszította le a trónról.

Oldalról jellegzetes, tulipánhoz hasonló alakja van, de egy növényen belül különféle alakváltozásokat is megtapasztalhatnak a hozzáértő szemek. A paprika SHU (Scoville-skálán mért) értéke 1,2 millió, de volt, hogy 2 millió feletti mintát is találtak, úgyhogy abban megegyezhetünk: igen csípős!

Otthoni felhasználáskor védőszemüveget és kesztyűt ajánlott viselni a felszabaduló aromák miatt, de egyébként nem jellemző, hogy valaki ebből a konyhájában akarna chiliszószt vagy chiliport készíteni. 

Felhasználási módjai

Erősségét bizonyítja, hogy az interneten rákeresve nem recepteket találunk először, hanem két, igen érdekes felhasználási területet:

- A Trinidad Moruga Scorpiont harci gázok alapanyagaként is használják, illetve

-ezzel akadályozzák meg a tengeralattjárók fenekén a kagylók elszaporodását.

Mellette persze csípős ételekhez, bográcsokhoz, levesekhez ajánlott, de kizárólag azoknak, akik tényleg tolerálják az erőset és nem lesz bajuk tőle. Gyomor- és emésztési panaszok is felléphetnek, ha nem jól saccoljuk meg tűrőképességünket. Mi szóltunk!

Címkék: Trinidad Moruga Scorpion, chili, fűszer, online, webshop, reklám