Hét egyszerű lépés vár ránk

Természetesen először érdemes megnézni, hogy mit mutat egy autólízing kalkulátor például a Lizingo.hu oldalán. Az első tényleges lépés pedig maga a kapcsolatfelvétel a lízinget nyújtó céggel, ahol pontosan leegyeztetjük, hogy mik az igényeink. Információt kell adni a hitelképességről, a megvásárolni kívánt autóról, valamint a többi kérdésünket is megválaszolják az ügymenettel kapcsolatban. Ha ez megvan, akkor e-mailben fogunk kapni egy ajánlatot és egy listát arról, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség az igényléshez.

A szükséges iratokat (személyi okmányok két oldala, egyéb iratok) le lehet fotózni okostelefonnal vagy beszkennelni. A lényeg az, hogy jól látható legyen minden információ. Alkalmazottak esetében a bankszámlakivonatról sem szabad megfeledkezni, amiben mindenképpen szerepelnie kell az utolsó három havi jövedelem-jóváírásnak is. 

Ha ezeket elküldtük, akkor a hitelbírálat eredményéről pár órán belül kapunk egy visszajelzést. A szerződéskötést egy általunk kijelölt helyen és időben fogjuk elvégezni. A lízingcég hozza majd az aláírt adásvételit, szerződést és minden dokumentumot, amire még szükség van. Csak annyi a dolgunk, hogy aláírjuk az iratokat, valamint átadjuk az önerőt az eladónak.

A folyósításhoz szükség van még az autó átírására, amit az eladó és a lízingcég is elvégezhet. Továbbá, ha nem tettünk 2014 óta Azonossági Nyilatkozatot, akkor ezt is meg kell ejteni egy közjegyző előtt. Ha minden rendben van, akkor akár még aznap, de legkésőbb a következő banki munkanapon megtörténik a folyósítás.

Figyelni kell a JTM-re

Ha autólízing konstrukciót szeretnénk igénybe venni, akkor két paraméter nagyon fontos a pozitív hitelbírálathoz: a hitelképesség és a megfelelő mértékű önerő. Előbbit az alapján vizsgálják, hogy mit mutat a JTM. Ez a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót takarja, ami azt jelenti, hogy a havi nettó jövedelmünk hány százalékát foglalják le a jelenlegi és az újonnan felvenni kívánt hitelek törlesztőrészletei.

600.000 Ft alatt ez maximum 50% lehet, felette pedig 60%, így ezt is figyelembe kell venni autólízing igénylés során.

Az egyik legkedvezőbb konstrukció

Az autólízinget számtalan alkalommal választják, mivel több előnye is van. Kedvezőbb, mint a többi konstrukció és sokkal rugalmasabb. Nagyobb hitelösszeg is elérhető, mivel a minimum 1 millió forint, a maximum pedig 100 millió forint. 

Új autólízinget magánszemélyek is igénybe vehetnek, ha 8 évnél fiatalabb járműről van szó, amit 27%-os áfakulccsal számláz ki az eladó. Akár 9-10%-os THM-mel, fix kamatra, forint alapon is elérhető. Természetesen az első lépés minden esetben a konzultáció.

Címkék: lizingo, törlesztő, lízing, részlet, kalkulátor, kölcsön, reklám, hitel, autó