Rengeteg a tévhit, kevés a valódi alap

Szerencsére az elmúlt évek eseményei alapján a magyar kormány is felismerte, hogy azonnali megoldásra van szükség a munkaerőpiacon. A gazdaság és a cégek nem állhatnak le, az igényeket és az üres pozíciókat fel kell tölteni. Erre az egyik legjobb megoldás a külföldi munkavállalók alkalmazása. Hogy a folyamat zökkenőmentes legyen, profi segítségre is szükség van, amit a TERENDO munkaerő-szakértő is nyújtani tud.

Jogszabályi változások is életbe léptek, hogy könnyebben, egyszerűbben lehessen alkalmazni vendégmunkásokat. Azonban ez csak az érem egyik oldala. A másik oldalt ott vannak a magyar munkavállalók, a magyar emberek, ahol rengeteg tévhit terjed a vendégmunkásokkal kapcsolatban. Az egyik, amit már valószínűleg mindenki hallott, hogy a külföldiek elveszik a helyi lakosság munkáját és lehetőségeit. A valóságban azonban a vendégmunkásokra pont azért van szükség, mert ezekre a pozíciókra nincs magyar jelentkező, nem lehet hazai munkavállalót találni. Üresen viszont nem maradhatnak, mivel az negatív hatással lenne a cég és így a gazdaság teljesítményére is, sőt akár veszélyeztetné is azt.

A vendégmunkások érkezésével még nem lesz a magyaroknak kevesebb lehetősége, mivel ezeket a munkaköröket alapból el sem vállalják valamilyen okból. Ez a munkaerőhiány fő oka is, hogy nincs elég magyar munkavállaló a piacon. Ezt pedig rövid távon mindenképpen meg kell oldani, amire tökéletes alternatíva főként ázsiai vendégmunkások alkalmazása.

Valóban olcsóbb a külföldi munkavállaló?

Ez a másik nagy tévhit, amivel a hétköznapokban találkozni lehet. Általánosságban elmondható, hogy a külföldi munkavállaló drágább, mint a magyar, mivel ugyanazt a bért kell számukra biztosítani. De emellett még finanszírozni kell a szállást, a közvetítő cég díját, és még ott vannak az utazási, regisztrációs költségek is.

Továbbá még az sem elhanyagolható tényező, hogy általában 3-5 hónap is eltelhet, mire a külföldi munkavállaló munkába tud állni, ellentétben a magyar dolgozók akár 1-2 hetével.

Nincs más választás

A jelenlegi helyzetben egyszerűen a cégeknek és a magyar gazdaságnak nincs más választása, mint a külföldi munkavállalókra hagyatkozni, támaszkodni. A munkaerőhiány megoldása nem egyik pillanatról a másikra történik, évekre van szükség, mire egyáltalán pozitív irányba történik elmozdulás.

Szerencsére a külföldi munkavállalók ma már széles körben elérhetőek, köszönhetően a profi segítségnek. Ez még azonban nem jelenti azt, hogy az egész folyamat egyszerű és könnyen megoldható. Szükség van szakértőkre, mivel a toborzásra, adminisztrációra, utaztatásra és a munkába állásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Címkék: terendo, ázsiai, vendégmunkás, munkaerő, toborzás, állás, reklám