null

Mindezt egy olyan kiváló készülék paraméterein keresztül bemutatva, ami nagyszerű választás lehet legtöbbünk számára.

Okostelefonok több névvel

Hogy hol jelenik meg egy okostelefon, az befolyásolhatja a névválasztást is. Ha például csak az ázsiai piacon kívánják árusítani, akkor olyan névre van szükség, ami ott kelti fel az érdeklődést. De ha már Európára vagy más földrészeken is megjelenik, akkor előfordulhat, hogy más néven fogják ott árusítani a készüléket, vagy akár több különböző néven is a különböző kontinenseken.

Kiváló példa erre a CoolMobile.hu Xiaomi 13 Lite okostelefonja. Ezt a készüléket Civi 2 néven ismerhette meg az ázsiai közönség. De nem ez az első ilyen mobiltelefon. Több gyártó is használ eltérő neveket a különböző kontinenseken. Például így tett már az LG is, ami a szétnyitható Gentle névre keresztelt termékét Európában már Wine Smart néven kezdte el árusítani. De volt egy olyan gyártó és telefon is, mely még ennél is tovább ment.

Abszolút csúcstartó?

A Huawei nevéhez fűződik a talán legnagyobb átnevezési hullám. Évekkel ezelőtt négy különböző néven is bemutatták ugyanazt az okostelefont. 2017-et írtunk, amikor is januárban bemutatták a P8 Lite (2017) készüléket. Már a névválasztás is furcsa volt, mert már akkor létezett P9 Lite is. Semmi gond, nem sokkal később ugyanez a termékük megjelent P9 Lite (2017) néven is.

Körülbelül 1 hónapon belül megérkezett a Honor 8 Lite, ami még mindig ugyanaz az okostelefon, csak a Huawei logót Honorra cserélték rajta. A csattanó a történet végén az, hogy egy negyedik néven, ami a Huawei Nova Lite, újból bejelentették ugyanazt a konfigurációt. Mindezt szűk két hónapon belül sikerült a gyártónak kiviteleznie.

De mi is az a Lite megnevezés?

Ha a fenti 4 névből álló megjelenési hullámot nézzük, akkor elég nehéz lenne meghatározni azt, hogy mit is jelent ez a jelölés az okostelefonok nevében. Viszont ha eltekintünk ettől, akkor általánosságban elmondható, hogy azonos telefonok minimálisan megváltoztatott konfigurációjáról van szó.

Jellemzően valamivel olcsóbb és egyben gyengébb készülékeket jelöl, a Pro-k mögötti második vonalat jelentik. Bár ez sem feltétlenül igaz minden esetben. Vannak olyan darabok is a piacon, melyek erősödtek az eredeti készülékhez képest.

Kiváló példa erre a Xiaomi 13 Lite. Elsők között kapott Snapdragon 7 Gen 1 processzort. A szelfiket kiváló minőségű 32 megapixeles kamerával és 8 megás mélységérzékelővel készíthetjük, amiket két LED-es derítőfény is támogat. A hátlapon egy 50 megapixeles Sony szenzor, egy 8 megás ultraszéles és egy 2 megás makró egység kapott helyet. 5G-kompatibilis, és van benne NFC, FM-rádió és 3,5 mm-es jack csatlakozó is. AMOLED kijelzővel, 8 GB RAM-mal és akár 256 GB háttértárral kapható a készülék.

A Lite megnevezés tehát ne tévesszen meg senkit. Minden esetben érdemes megnézni a specifikációkat is!

Címkék: coolmobile, reklám