Kerüljük a házi praktikákat!

Fontos kiemelni, hogy a töltő nem játék, áram van benne és egy hibás darab még akár zárlat- és tűzveszélyes is lehet. Bízzuk a szervizelést szakemberekre, ami könnyen elérhető a Laptopszaki laptop szerviz szolgáltatásai között. 

Valószínűleg már mindenki találkozott azzal a helyzettel, hogy a töltő már nem úgy üzemel, mint amikor először lett csatlakoztatva a laptophoz. 

Lehet ez csak egy szimpla kihagyás vagy minden egyes töltés alkalmával játszani kell a csatlakozóval, hogy olyan szögben álljon, amikor már működik is. Szélsőséges esetben az egész akár teljesen le is állhat. A két legérzékenyebb pontja a töltőknek a fix kábel, ami a töltő műanyag dobozába vezet a laptop felől. A másik pedig a készülékbe dugható csatlakozó fejnél van. Miért ezek? A válasz nagyon egyszerű: itt éri a legnagyobb terhelés az egész töltőt. A kábelt folyamatosan mozgatjuk, csűrjük-csavarjuk, ami akarva-akaratlanul is hozzájárul az elhasználódáshoz és elszakadáshoz. 

Ha ez megtörténik, védelem nélkül a belső kábelek is meg fognak törni, ami csak tetézi az egész problémát. Sokan ilyen állapotban is használják az egész töltőt, próbálják minél tovább halogatni a cserét vagy a javítást. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez a laptopra is káros hatással lehet, sőt, még közepesen tűzveszélyes is. Amíg a megfelelő kábelek érintkeznek össze, addig nincs probléma. De amint olyanok is egymáshoz érnek (mivel sérült a borítás vagy elszakadt az egyik), amelyeknek egyáltalán nem kellene, akkor bekövetkezhet a baj.

Mit tehetünk a kábel védelme érdekében?

Az első lépés az, hogy a kábelt ne csavarjuk fel a töltőre vagy más tárgyra, hanem a rajta lévő tépőzáras kötegelőt ajánlott használni. Ha nem így teszünk, a kábelben futó rézvezetékek megtörhetnek, amit sokszor nem is lehet észrevenni. Attól, hogy a szigetelés érintetlen, látszólag semmilyen sérülés nincs rajta, még belül megtörténhet a baj.

A következő tanács, hogy a kábelt olyan helyen tároljuk, ahol a házi kedvenc nem tudja megrágcsálni. 

Fő a biztonság

Gyakran kísérlik meg otthon, házilag megoldani a laptop töltő problémáit. Ez azonban csak további problémákhoz vezethet. A nem szakszerű javítás veszélyeztetheti a készülék állapotát is, például káros hatással lehet az alaplapra, amit elég költségesen lehet csak pótolni.

Emellett a biztonságról sem szabad megfeledkezni, mivel az áram nem játék. Egy javított töltő balesetveszélyes is lehet (amellett, hogy csúnya), így az általános ajánlás az, hogy a meghibásodott eszköz javítását mindig bízzuk szakképzett emberekre.

Címkék: laptopszaki, kábel, javít, töltő, szerviz, reklám