Szerencsés a helyzet, ha az egykori párnak sikerül közös megegyezéssel megállapodni, ám sok esetben előfordul, hogy ez nem megy olyan egyszerűen. Dr. Sass Rita, ügyvéd kifejezetten a válóperekre, illetve a családjog egészére szakosodott, tehát segítsége ezen a téren nagy hozzájárulás lehet az ügy végkimeneteléhez.

Lássuk, milyen területeken szükséges megegyeznie a két félnek, ha úgy döntenek, hogy végleg felbontják a házasságukat!

Milyen kérdéseket kell rendezni?

Ha vannak közös gyermekek, akik még nem érték el a nagykorúságot, akkor az ő felügyeletüket illetően is meg kell állapodni a feleknek. Meg kell határozni a gyermekekkel való kapcsolattartást, a láthatást is.

Az a fél, akinél elhelyezésre kerülnek a gyermekek, gyermektartásdíjra jogosult a másiktól, ennek összegében és rendszerességében is szükséges megállapodniuk. A közös ingatlan további használatának rögzítése, illetve a vagyon megosztása is elengedhetetlen.

Ha a felek mindketten kérik a házasság felbontását, akkor az eljárás sokkal gyorsabb, ráadásul nem kell feltárni a házasság megromlásához vezető okokat sem. Nincs szükség bizonyítási eljárás lefolytatására, nem kell tanúkat kihallgatni, vagy költséges igazságügyi szakértői vizsgálatot sem lefolytatni. Ez nagyon hosszadalmas folyamat lenne, akár évekig is eltarthat egy bizonyítási eljárás.

Kell-e ügyvéd a válóperhez?

Egy válóperes ügyvéd akkor is tud segíteni, ha nem kell ilyen bonyolult procedúráktól tartanunk, de ha mégis, akkor nélkülözhetetlen. Konzultáció alkalmával elmagyarázza, hogy mire számíthat a válás során az ügyfele. Átbeszélhetik a válás folyamatát és tisztázhatják a vagyonjogi kérdéseket is.

A válóperes ügyvéd elkészíti a vagyonmegosztással kapcsolatos megállapodást, amennyiben az létrejött a felek között. Benyújtja a keresetet, majd elkíséri a tárgyalásra is az ügyfelet. Sok ember soha nem is járt még bíróságon, nekik a válás ténye mellett még ez is nagy lelki terhet jelenthet.

Ha nem egyedül kell nyilatkozatokat tenni, hanem az ügyvéd a jelenlétével is segíti a válás folyamatát, az hatalmas támasz lehet.

Milyen esetekben van mindenképpen szükség ügyvédre?

Amikor a felek közül csak az egyik akar válni, a már említett bizonyítási eljárásra lesz szükség. Előfordulhat, hogy a gyermekek elhelyezésében nem tudnak megegyezni, ilyenkor is tanúk és szakértő bevonása szükséges.

Kényes az ügy, ha valamelyik fél elmeállapota kérdéses, ilyenkor arról kell meggyőzni a bíróságot, hogy a másik szülő alkalmasabb a gyermekek nevelésére. Ha nagy értékű a közös vagyon, akkor részletes vagyonleltárt kell készíteni.

Ha pedig a felek között annyira elmérgesedett a helyzet, hogy nem is hajlandóak kommunikálni egymással, akkor a jogi képviselőiken keresztül tehetik meg.

Címkék: válóper, drsass.hu, Sass Rita, családjog, öröklés, vagyon, ügyvéd, válás, házasság, ingatlan, reklám