Ha pedig az udvart egy kutyabiztos kerítés fogja körbe, akkor voltaképpen nincs mitől tartani, hiszen az eb nem tud elszökni. De vajon hogyan is kezdjünk hozzá a kialakításához?

Biztonság a kutya igényeire szabva

A biztonságos kerítés többféle kialakítású is lehet, mindenesetre figyelembe kell venni az állat testméretét és habitusát. 

Egy kistestű kutyánál például fennáll az a veszély, hogy kibújik a lécek közti résen, vagy az oszlopok és a kerítéstáblák közti hézagon. Ezekre a részekre kell tehát kiemelten odafigyelni. Akkora réseket hagyjunk, amelyeken a kutya nemcsak hogy biztosan nem fér át, hanem beszorulni sem tud például a feje vagy a mancsa. 

A nagytestű kutyáknál pedig a magasságra kell odafigyelni, hiszen egyes ebek egy másfél méter magas kerítésen is könnyűszerrel átmásznak, vagy átugranak. Ne restelljünk akár 2-2,5 méter magas kerítést építeni, ha indokoltnak látjuk. 

Egyes kutyák igazi “ásóbajnokok,” esetükben készítsünk olyan stabil alapot a kerítésnek, ami alatt nem tudják kiásni magukat, és ne használjunk vékony dróthálót, amit fel tudnak feszíteni.

Némely kutya még mászni is hajlandó a szabadság érdekében, ezt úgy tudjuk kivédeni, ha például teljesen zárt kialakítású kerítést készítünk, aminek sima felületébe sehová sem tudja beakasztani a mancsait, hogy felhúzza magát. 

A kerítés környezete

Az ebek meglehetősen kreatívak és agyafúrtak tudnak lenni, nem egyszer sikerül túljárniuk a gazdájuk eszén. Persze azért az emberi gondatlanság a legtöbb esetben szerepet játszik a történetben.

Hisz hiába építünk fel egy erődítménynek is beillő kutyabiztos kerítést, ha mondjuk a közelében van egy farakás vagy magasabb kerti bútor, amire az állat könnyedén felmászik, és így már át is tud jutni a kerítésen. 

Ügyeljünk arra, hogy ne legyen az udvarban semmiféle olyan tárgy, amit az állat mászókaként vagy ugródeszkaként használhat. Az is egy ötletes megoldás, ha a kerítés tövébe sűrű növésű sövényt telepítünk, így nem tud a közelébe férkőzni, ezzel pedig szintén sikeresen gátat szabhatunk a szökési kísérleteknek. Szélsőséges esetekben akár a kerítés tetejére szerelt, az udvar irányába hajló drótháló (nem szögesdrót!) is szóba jöhet vagy akár a villanypásztor. 

Ne legyünk óvatlanok!

A kutyák intelligens állatok, hamar felismerik, ha a kerítésen való átjutás rendre kudarcba fullad, és inkább feladják a próbálkozást. Ugyanakkor egy nyitva felejtett kapu viszont nagyon is csábító, és lehet, hogy mire kettőt pislogunk, az állat már kereket is oldott. 

Ezt szerencsére némi odafigyeléssel nagyon könnyen el lehet kerülni: soha ne hagyjuk nyitva a kaput, ha pedig a nagykapu automatán nyílik, vagy csukódik, akkor ez időre zárjuk be valahová az ebet, vagy tanítsuk meg arra, hogy parancsszóra nyugton maradjon. 

Címkék: nivo, kapu, kerítés, webshop, online, reklám